Para ima, plaće nema

Herceg o Konjicu: Nisu problem sredstva nego blokada računa zdravstvenih ustanova

''U ovoj situaciji tražimo od Porezne uprave, odnosno Vlade FBiH da deblokira račun kako bi mogli transferirat sredstva tim zdravstvenim ustanovama''
Vijesti / Flash | 10. 12. 2021. u 16:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) zatražila je od Vlade Federacije BiH i Porezne uprave FBiH da se žurno deblokiraju računi Općoj bolnici i Domu zdravlja Konjic čiji su članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije u generalnom štrajku od 26. studenoga jer četiri mjeseca nisu dobili svoje plaće.

''U ovoj situaciji tražimo od Porezne uprave, odnosno Vlade FBiH da deblokira račun kako bi mogli transferirat sredstva tim zdravstvenim ustanovama. Već imamo jednu odluku iz pričuve koncem studenoga koja je transferirana Općini zbog toga što ne možemo transferirat Domu zdravlja i Općoj bolnici jer su im blokirani računi'', kazao je u petak predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

Komentirajući probleme tih zdravstvenih ustanova, on je podsjetio kako je tim povodom održan sastanak sa županijskim ministrima financija i zdravstva, Adnanom Faladžićem i Goranom Opsenicom zajedno s menadžmentom zdravstvenih ustanova Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic, rekavši kako mu je uistinu žao što je došlo do te situacije i što je Porezna uprava FBiH blokirala račune.

''U ovom trenutku toliko nisu problem sredstva, koliko blokada računa, odnosno deblokada i isplata plaća zdravstvenim djelatnicima'', dodao je Herceg.

Naglasio je, uz ostalo, kako je u Izmjenama i dopunama Proračuna za 2021. godinu, predviđeno povećanje od milijun maraka domovima zdravlja te milijun maraka za bolničke ustanove u HNŽ-u, a takvo je povećanje planirano i u Nacrtu Proračuna za 2022. godinu.

Premijer HNŽ-a ocijenio je kako nije riječ o jednostavnom problemu, zamolivši nadležne federalne institucije da uvaže ovu situaciju.

''Mislim da je vrijeme da se konačno krene sa Zakonom o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih i bolničkih ustanova jer bez njega ne možemo riješiti problem ovih ustanova'', podvukao je Herceg.

Predsjednica podružnice Sindikata Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic Azra Mušinović kazala je ranije Feni kako su od uprava tih zdravstvenih ustanova dobili informaciju da je Poreznoj upravi potrebno dostaviti još samo neke dokumente i da će nakon toga računi biti odblokirani.

''Mi smo toliko puta do sada čuli sličnu priču tako da ne vjerujemo dok se to zaista ne dogodi. Oni su sada (uprave zdravstvenih ustanova) puno optimističniji nego prethodnih dana i mi se iskreno nadamo da će to biti danas, eventualno u ponedjeljak, jer smo pri kraju sa strpljenjem'', kazala Mušinović.

Kopirati
Drag cursor here to close