26.500 dolara za godinu dana

Leqembi, novi lijek za Alzheimerovu bolest

''Današnje vijesti su nevjerojatno važne'', rekao je glavni znanstveni direktor Zaklade za otkrivanje lijekova za Alzheimerovu bolest dr. Howard Fillit.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 01. 2023. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) u petak je odobrila lijek za Alzheimerovu bolest lekanemab za pacijente u najranijim stadijima bolesti koji su razvili japanska farmaceutska tvrtka Eisai i američki Biogen.

Lijek, koji će se prodavati pod imenom Leqembi, pripada klasi tretmana koji imaju za cilj usporiti napredovanje neurodegenerativne bolesti uklanjanjem ljepljivih nakupina toksičnog proteina beta amiloida iz mozga.

Gotovo svi prethodni eksperimentalni lijekovi koji su koristili taj pristup nisu bili uspješni, prenosi HINA.

''Današnje vijesti su nevjerojatno važne'', rekao je glavni znanstveni direktor Zaklade za otkrivanje lijekova za Alzheimerovu bolest dr. Howard Fillit.

''Godine istraživanja nedvojbeno najsloženije bolesti s kojom se ljudi suočavaju isplate se i daju nam nadu da možemo ne samo liječiti Alzheimerovu bolest nego ju i spriječiti'', dodao je.

Eisai je objavio da će lijek biti lansiran po godišnjoj cijeni od 26.500 dolara.

Japanska tvrtka je rekla da također planira podnijeti zahtjev za odobrenjem lijeka Leqembi u Japanu i Europskoj uniji do kraja poslovne godine 31. ožujka.

Eisai je procijenio da će broj pacijenata u SAD-u koji ispunjavaju uvjete za lijek doseći oko 100.000 u roku od tri godine, postupno se povećavajući tijekom srednjeg i duljeg razdoblja.

Kako prepoznati simptome Alzheimerove bolesti?

Alzheimerovu bolest karakterizira neprimjetan početak i postepeno pogoršanje mentalnog statusa.

U prvih nekoliko godina bolest ne mora pokazivati dramatične simptome, dok u kasnoj fazi bolesti bolesnik sve više ovisi o tuđoj pomoći. Premda se bolest ne razvija na isti način kod svih bolesnika, u prosjeku traje otprilike 10 godina.

Klinička prezentacija bolesti

Alzheimerovoj bolesti ne mora prethoditi nikakav događaj, može doći "sama od sebe". No, u mnogim slučajevima, može biti pokrenuta značajnim životnim događajima, poput odlaska u mirovinu ili boravka u bolnici.

Simptomi AB se javljaju postepeno, tijekom perioda od nekoliko godina, i  u svom intenzitetu kao i pojavnosti znatno variraju od osobe do osobe. Prvi simptom koji se pojavljuje obično je zaboravljivost za nedavne događaje uz relativnu očuvanost dugoročne memorije. Upravo zbog postupnog i neprimjetnog početka ove smetnje se u početku vrlo često pripisuju normalnom starenju, što je velika greška. Naime, Alzheimerova bolest je progresivan poremećaj u okviru kojeg se tijekom vremena javljaju kognitivne smetnje i psihičke promjene koje znatno narušavaju  samostalnost bolesnika.

Kognitivni simptomi  koji se javljaju prvenstveno  su smetnje epizodne  memorije  koje se manifestiraju kao zaboravljanje nedavnih događaja, učestalo postavljanje istih pitanja, zaboravljanje dogovora, zametanje stvari i slično. Također može biti otežano i donošenje odluka već u ranim fazama bolesti. Tijekom vremena bolesnici postaju dezorijentirani u vremenu (ne znaju dan, točan datum ili godinu) i prostoru te više nisu u mogućnosti pronaći put do kuće. U kasnijim fazama bolesti javljaju se simptomi poput neprepoznavanja bliskih osoba i znatno otežane verbalne komunikacije.

Psihijatrijske promjene su prisutne od samog početka bolesti u vidu sniženog raspoloženja i gubitka interesa za aktivnosti koje su bolesnike nekada veselile. Napredovanjem bolesti poremećaji  ponašanja i raspoloženja  postaju sve izrazitiji, što povećava teret staranja o ovim bolesnicima. Javljaju se simptomi socijalno neadekvatnog ponašanja poput uznemirenosti, verbalne i fizički agresije, razdražljivosti, optuživanja bliskih osoba i promjene ciklusa spavanja. Osobama koje skrbe o bolesniku najteže padaju upravo ovi simptomi i  psihijatrijske promjene su najčešći razlog institucionalizacije bolesnika.

Kognitivni i psihijatrijski simptomi negativno utječu na funkcionalnost ovih bolesnika te oni razvijaju  niz poremećaja u obavljanju svakodnevnih aktivnosti poput poteškoća  baratanja s novcem, održavanja osobne higijene, odijevanja, kontroli mokrenja i slično te  postaju sve ovisniji o tuđoj pomoći. Ovisno o samostalnosti bolesnika napredovanje Alzheimerove bolesti se može pratiti kroz 3 stadija: blage, umjerene i uznapredovale AB.

U uznapredovalim fazama bolesti bolesnik je potpuno vezan za krevet i ovisan o tuđoj pomoći.

Pliva zdravlje

Kopirati
Drag cursor here to close