Puna Covid bolnica

Kvesić: Najveći je problem u tim ogromnim svadbama

Upozorio je da bi se, ukoliko dođe do povećanja broja pacijenata, povećala i mogućnost zaraze i medicinskog osoblja.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 09. 2020. u 19:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svakim danom u mostarsku Covid bolnicu stiže sve više pacijenata, ako se taj trend nastavi zdravstveni sustav mogao bi se naći u problemima, upozorava ravnatelj Sveučilišne bolnice u Mostaru Ante Kavsić.

''Za sada funkcioniramo, ali vrlo brzo, ako nam se poveća broj pacijenata, morat ćemo covid pacijente prebacivati na druge odjele, a to znači mijenjanje potpunog koncepta bolnice'', kazao je Kvesić za HBTV upozoravajući da bi se, ukoliko dođe do povećanja broja pacijenata, povećala i mogućnost zaraze i medicinskog osoblja.

Kao mjesta najveće zaraze ljudi koronavirusom, Kvesić navodi da su to velike svadbe.

Kada analiziramo u bolnici najveći je problem u tim ogromnim svadbama i velikim klimatizacijskim sustavima na njima. Kao i u noćnim klubovima. To je jednostavno neprihvatljivo'', istaknuo je.

Video: RTV HB: Ako se nastavi povećavati broj pacijenata zdravstveni sustav će se lomiti

Inače, na današnjoj press konferenciji Kriznog stožera FBiH konstatirano je kako je situacija vrlo ozbiljna u Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji te da se zdravstveni kapaciteti u HNŽ-u proširuju kako bi primili oboljele.

''Imamo jednu vrlo ozbiljnu situaciju. Slijedom toga Krizni stožer će uputiti prijedlog prema Federalnoj upravi civilne zaštite za proglašenje stanje prirodne nepogode'', rekao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa istaknuo je kako najveću incidenciju rasta broja zaraženih covidom bilježe tri županije u FBiH, to su HNŽ sa 159 slučajeva na 100.000 stanovnika Hercegbosanska županija sa 108 slučajeva dok je najgora je Zapadnohercegovačka s 202 stanovnika na 100.000 stanovnika.

Podsjetimo, danas je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 53 osobe dok je u županiji Zapadnohercegovačko, prema nepotpunim rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB-a Mostar registrirano 29 novozaraženih osoba.

Iako Krizni stožer misli da se treba proglasiti stanje prirodne nepogode, ne očekuju nikakvo povećanje mjera koje već postoje.

Kopirati
Drag cursor here to close