Epidemiološka situacija

Alarmantno u HNŽ-u i ZHŽ-u: Federalni krizni stožer traži proglašenje stanja prirodne nesreće

Federalni krizni stožer traži uvođenje stanja prirodne nesreće
Vijesti / Flash | 16. 09. 2020. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva zatražit će da se proglasi stanje prirodne nesreće, rekao je danas ministar savjetnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

''Možemo konstatirati da je situacija teška i vrlo ozbiljna u Zapadno hercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Zdravstveni kapaciteti se proširuju u HNŽ da bi primili oboljele, što izaziva dodatnu zabrinutost. Uglavnom razlozi su povrat s godišnjeg odmora ali i nepoštivanje mjera koje su donesene. Imamo jednu vrlo ozbiljnu situaciju. Slijedom toga Krizni stožer će uputiti prijedlog prema Federalnoj upravi civilne zaštite za proglašenje stanje prirodne nepogode'', rekao je Čerkez.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa ponovio je da su unutar, u ovisnosti od županije, različiti trendovi porasta infekcije.

"Šest županija bilježi više od 30 slučajeva na 100.000 stanovnika. Među njima najveću incidencu bilježe tri županije, to su HNŽ sa 159 slučajeva na 100.000 stanovnika Hercegbosanska županija sa 108 slučajeva i najgora je Zapadnohercegovačka sa 202 stanovnika na 100.000 stanovnika", kazao je Musa.

Iako Krizni stožer misli da se treba proglasiti stanje prirodne nepogode, ne očekuju nikakvo povećanje mjera koje već postoje.

''Ne smatramo da je potrebno povećavati postojeće mjere. Potrebna nam je pomoć organa koji nisu radili dovoljno na implementaciji preporuka iako je to bila njihova obveza. Nadamo se da će FUCZ proslijediti Vladi i da će biti uvedeno to stanje nakon rasprava na vladi'', rekao je Čerkez.

Kopirati
Drag cursor here to close