Što treba imati

Kućna ljekarna za lakše nezgode

Lijekovi za probavne smetnje kao što su nadutost, mučnina, žgaravica i slično, obvezni su
Lifestyle / Zdravlje | 28. 07. 2020. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobro je kod kuće imati neke lijekove koji se koriste kod najčešćih, većinom sezonskih tegoba, primjerice protiv kašlja, povišene temperature, bola, za saniranje lakših ozljeda, i slično. Tome treba dodati i lijekove koje je propisao liječnik, a služe kao svakodnevna terapija u liječenju kroničnih bolesti, piše Glas Slavenije.

Kod kuće je dobro odrediti suho, hladno i neosvijetljeno mjesto koje će služiti kao svojevrsna kućna ljekarna, odnosno mjesto na kojem možete držati sve one stvari koje vam mogu pomoći kod manjih zdravstvenih tegoba. Pravilnim odabirom proizvoda bez nepotrebna pretrpavanja pokrit ćete različite iznenadne situacije. Pritom ne zaboravite da proizvodi koji se kupuju u ljekarni bez liječničkog recepta mogu imati i potencijalno opasne popratne učinke, posebice ako se ne upotrebljavaju prema uputama. Čak ni prirodni pripravci od ljekovitog bilja nisu posve neškodljivi, jer i oni sadrže različite djelatne tvari koje mogu štetiti zdravlju ako se nepravilno ili pretjerano koriste.

Kod uboda kukaca

Kućna ljekarna trebala bi sadržavati analgetike, odnosno lijekove protiv bolova, primjerice s paracetamolom ili ibuprofenom kao aktivnim tvarima i slično. Zatim antiseptičke otopine kojima se dezinficiraju i čiste posjekline i rane na bazi hidrogen-peroksida, ili sličnih antiseptika.

Hidrokortizonske kreme ili otopine koriste se u liječenju svrbeža, uboda komaraca ili ostalih kukaca, kao i bilja koje izazivaju alergijske reakcije na koži. Antifungalni lijekovi, odnosno masti, otopine, kreme ili sprejevi koriste se u liječenju gljivičnog pelenskog osipa, atletskog stopala te drugih početnih ili blažih oblika gljivičnih oboljenja. Probavne tegobe mogu biti česte, pa je u kućnoj ljekarni dobro imati nešto što će nam pomoći. U ljekarnama je dostupan niz proizvoda koji mogu pomoći kod žgaravice, nadutosti, pečenja u želucu, ili mučnine, poput Iberogasta, a kod manjih smetnji ponekad mogu pomoći i soda bikarbona, ili čajevi. Tijekom ljetnih mjeseci trovanja hranom, ili crijevne viroze, češće su.

Morska sol također može biti u kućnoj ljekarni, a koristi se za grgljanje kod bolova u grlu, ili ispiranje nosa, kao domaća fiziološka otopina kada četvrtinu žličice soli pomiješamo s oko 240 ml proključale i sterilizirane vode koju prije upotrebe ohladimo na tjelesnu temperaturu.

Lijekovi za kašalj, poput tableta ili sirupa koji otapaju sluz, ili sprječavaju nastanak kašlja, još su jedan dodatak, iako nisu nužni kod svakog kašlja, jer je normalno da tijelo samo izbacuje sluz i čisti dišne puteve, ali je isto tako bitno što bolje i dublje se naspavati dok ste prehlađeni, pa se zato preporuča imati i te lijekove kod kuće.

Na putu

Kapi za oči bez recepta koriste se za čišćenje ili vlaženje očiju nakon boravka na vjetru, prašini, pijesku, ili bilo kada kad osjetite i najblažu iritaciju ili primijetite crvenilo oka. Mogu poslužiti kao prva pomoć dok ne posjetite liječnika, ako je riječ o infekciji oka. Flasteri raznih veličina i oblika, gaze, ljepljive trake, škare i slično, također imaju svoje mjesto u kućnoj ljekarni.

Kad je riječ o putnoj ljekarni, tu sve ovisi o vrsti i vremenu trajanja putovanja te ljudima koji idu s vama. Osnove putne ljekarne su tablete protiv bolova, lijekovi za želučane i crijevne smetnje koji mogu uključivati tablete, kapsule, sirupe ili praške, flasteri za žuljeve i manje posjekline, gaze, multivitaminske tablete, čak i prašak za rehidraciju, hidrokortizonske kreme, aktivni ugljen, probiotik, antibakterijski i antiseptički gel, ili otopina, sprej za nos, krema za sunčanje, repelenti za kukce, antifungalna krema, pinceta, spajalica i male škare.

Kopirati
Drag cursor here to close