Studija MIT-a

Kraj mukama: Otkriveno što ubija koronavirus

Znanstvenici su otkrili da vibracije između 25 i 100 Megahertza pokreću urušavanje i pucanje opne virusa i njegovih šiljastih proteina i to u djeliću milisekunde.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 03. 2021. u 18:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koronavirusi, uključujući SARS-CoV-2, mogu biti osjetljivi na ultrazvučne vibracije unutar frekvencija koje se koriste u medicinskoj dijagnostičkoj slici, sugerira nova studija koju su proveli istraživači s Massachusetts Institute of Technology (MIT) u SAD-u.

Otkrili su da vibracije između 25 i 100 Megahertza pokreću urušavanje i pucanje opne virusa i njegovih šiljastih proteina i to u djeliću milisekunde.

Tim navodi da ovi rezultati nude nagovještaj mogućeg liječenja koronavirusa putem ultrazvuka, uključujući novi virus SARS-CoV-2 koji uzrokuje covid-19.

"Dokazali smo da će pod ultrazvučnim pobuđivanjem opna koronavirusa i njegovih šiljaka vibrirati te da će amplituda tih vibracija biti vrlo velika, proizvodeći pritisak koji može slomiti dijelove virusa, čineći vidljivu štetu na opni te moguće i oku nevidljivu štetu RNK u samom virusu", ističe Tomasz Wierzbicki, profesor primijenjene mehanike na MIT-ju.

Istraživači navode da se preliminarni rezultati temelje na ograničenim podacima kada je riječ o fizičkim svojstvima virusa. Potrebno je dodatno istražiti kako bi točno ultrazvuk mogao pomoći u liječenju bolesti, kako bi se primjenjivala ova metoda te koliko bi ultrazvuk bio učinkovit u borbi protiv koronavirusa.

Istraživači su počeli s frekvencijom od 100 Mhz, odnosno milijun ciklusa u sekundi, jer su pretpostavili da je to prirodna frekvencija na kojoj vibrira i opna koronavirusa, a tu pretpostavku bazirali su na poznatim informacijama o fizičkoj strukturi koronavirusa, prenosi N1.

Na početku se ništa nije događalo, ali nakon jedne milisekunde, vanjske vibracije rezonirale su s prirodnom frekvencijom virusa te uzrokovale urušavanje opne i šiljaka virusa, pokazala je nova studija istraživača s MIT-a.

Uočili su da što je frekvencija bila niža, to je učinak na virus bio jači, kako u simuliranim okruženjima zraka, tako i vode koja je gustoće slična tekućinama u tijelu.

"Te su frekvencije i intenziteti unutar raspona koji se sigurno koristi u dijagnostičke svrhe", dodao je Wierzbicki.

Kopirati
Drag cursor here to close