Zaključak znanstvenika

Konzumiranje kave moglo bi pomoći u prevenciji kroničnih bolesti jetre

"Guardian" napominje da istraživanje ne može točno dokazati da kava sama smanjuje rizik od kronične bolesti jetre....
Lifestyle / Zdravlje | 26. 06. 2021. u 18:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novo istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da bi konzumiranje kave moglo pomoći u sprečavanju kroničnih bolesti jetre, piše britanski "Guardian''.

Prema pisanju lista, znanstvenici su došli do zaključka nakon analiziranja podataka 494.585 sudionika projekta "UK Biobank", osmišljenog da pomogne u izboru genetskih i faktora okoline povezanih s određenim uvjetima.

Proučavajući prosječno zdravstveno stanje sudionika programa tijekom 11 godina i uzimajući u obzir faktore kao što su indeks tjelesne mase, konzumiranje alkohola i cigareta, znanstvenici su ustanovili da je rizik od bolesti jetre kod onih koji piju kavu (u bilo kojoj zapremini) 20 posto manji u odnosu na osobe koje ne piju kavu, prenosi Tanjug.

"To potvrđuje da je u velikoj grupi ljudi konzumiranje kave dobro za zaštitu od teže bolesti jetre", izjavio je jedan od autora studije profesor Paul Roderick sa Sveučilišta u Southamptonu.

"Guardian" napominje da istraživanje ne može točno dokazati da kava sama smanjuje rizik od kronične bolesti jetre, jer je sudionicima tijekom istraživanja samo jednom postavljeno pitanje u vezi s navikom pijenja kave.

"To, međutim, pokreće pitanje bi li možda kava mogla predstavljati efikasnu intervenciju u sprečavanju težeg oblika bolesti jetre, recimo kod onih gdje je veći rizik", naglasio je Roderick.

Kopirati
Drag cursor here to close