Kupovanje joda nema smisla

Komora magistara farmacije: Konzumiranje joda u preventivne svrhe nema apsolutno nikakvog smisla

Kalijev jodid je jedino učinkovit nakon izloženosti nuklearnom oblaku, i to odmah nakon izloženosti, a maksimalno 2 do 3 sata
Lifestyle / Zdravlje | 05. 03. 2022. u 09:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komora magistara farmacije FBiH kao vrhovno, zakonom osnovano, stručno udruženje koje okuplja magistre farmacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, potaknuti povećanom potražnjom kalijevog jodida u ljekarnama/apotekama širom Federacije Bosne i Hercegovine, uputila je obavijest za javnost.

Kalijev jodid je lijek koji se koristi za prevenciju unosa radioaktivnog joda u štitnjaču kod novorođenčadi, djece, adolescenata i odraslih starosti do 40 godina, nakon nuklearnih nesreća u kojima se otpuštaju radioaktivni izotopi joda.

Međutim, kalijev jodid nije lijek koji se treba koristiti bez savjetovanja s liječnikom/ljekarom farmaceutom, a primjenjuje se samo u trenutcima izloženosti nuklearnom oblaku, koji je posljedica nuklearne katastrofe.

Dakle, kalijev jodid se nikako ne bi trebao uzimati napamet, bez savjeta stručnih zdravstvenih profesionalaca, prije svega farmaceuta, ali i ovlaštenih državnih tijela koji se bave ovom problematikom, kao što je Državna regulativna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

Kalijev jodid je jedino učinkovit nakon izloženosti nuklearnom oblaku, i to odmah nakon izloženosti, a maksimalno 2 do 3 sata nakon izloženosti nuklearnom oblaku, tako da konzumiranje kalijevog jodida u preventivne svrhe nema apsolutno nikakvog smisla, a čak može dovesti i do ozbiljnih nuspojava.

Kalijev jodid se u ovim slučajevima ne upotrebljava kod osoba starijih od 40 godina, jer je ustanovljeno da u toj populaciji ne postoji veći rizik od raka štitnjače nakon izloženosti radioaktivnom jodu, a rizik od nuspojava lijeka povećava se s godinama.

Nadalje, ovim putem upozoravamo građane da također nema smisla pretjerana kupovina dodataka prehrani koji sadrže jod u svrhu zaštite od nuklearnog zračenja. Dodaci prehrani u ovu svrhu ne mogu biti od pomoći, budući da sadrže jako male količine aktivne tvari, stoga bi osoba trebala konzumirati enormno velike količine dodataka prehrani, kako bi se ostvario terapijski učinak sličan lijeku koji sadrži kalijev jodid kao djelatnu tvar.

Povodom ovakvih i sličnih dezinformacija koje mogu ozbiljno ugroziti ili naštetiti ljudskom zdravlju, ponovno pozivamo svu javnost da se o svom zdravstvenom stanju i terapijskim potrebama informiraju kod magistara farmacije najdostupnijih zdravstvenih radnika, koji će im pomoći u pravilnom odabiru potrebne terapije i nadzoru njihovog liječenja.

Magistri farmacije su visokoobrazovani stručnjaci iz područja biomedicine i zdravstva, najveći stručnjaci za lijekove te su vam kao takvi uvijek na raspolaganju za savjet o očuvanju i poboljšanju vašeg zdravlja, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Komore Marin Crnogorac mr. ph.

Kopirati
Drag cursor here to close