Donor i multivisceralna eksplantacija organa

Knjiga koju bi trebao da ima svaki medicinski fakultet i svaka ozbiljna zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini

Promovirana knjiga ''Donor i multivisceralna eksplantacija organa'' prof.dr. Zijaha Rifatbegovića
Lifestyle / Zdravlje | 05. 03. 2022. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon Tuzle, Zenice, Mostara, Bijeljine i Banja Luke, sinoć je u Sarajevu, u Centru kulture i mladih općina Centar Sarajevo promovirana knjiga Donor i multivisceralna eksplantacija organa vrsnog abdominalnog kirurga iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof.dr. Zijaha Rifatbegovića.

Prof. Rifatbegović je na ovoj knjizi, koja je svojevrsno malo remek djelo, radio od 2009. Dakle više od 12 godina, zajedno sa suradnicima, zdravstvenim profesionalcima, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Glavni recenzent knjige je austrijski stručnjak prof. dr. Ferdinand Milbaher koji je veliki prijatelj ljudi u BiH i koji je bio od velike pomoći našoj zemlji  kada smo 1999. u UKC Tuzla, ponovo pokrenuli transplantacijski program, navode organizatori promocije.

Promotori knjige su bili Acc prof.dr. Halima Resić i prof.dr. Senaid Trnačević veliki prijatelj i dugogodišnji suradnik prof. Rifatbegovića.

O knjizi ali problemima sa transplantacijama u BiH a posebno u F BiH govorio je i predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH (UDiTB F BiH) Tomislav Žuljević koji se posebno zahvalio autoru knjige koji je sav prihod od prodaje odlučio darovati ovoj udruzi, UDiTB F BiH.

Sve je vodila i moderirala Eldina Softić, osoba koja već sedam godina živi sa transplantiranom jetrom zahvaljujući između ostalih i profesoru Zijahu koji je jedini stručnjak za transplantaciju jetre u BiH.

Na kraju, nakon što su sa obraćanjima završili promotori knjige, prisutnima se obratio i sam autor koji je govorio o radu na samoj knjizi, napominjući da bi ovaj udžbenik trebao da ima svaki medicinski fakultet i svaka ozbiljna zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini ali i šire. Profesor je govorio i o stanju u transplantacijskom procesu u BiH, analizirajući dosadašnje rezultate i postignuća, sadašnje stanje i šta možemo očekivati u budućnosti.

Bila je ovo divno večer  i uspješna promocija na kojoj su prisustvovali  zajedno i pacijenti i liječnici, a nakon promocije druženje se nastavilo u holu kazališne dvorane.

Organizatori se zahvaljuju svima na dolasku, a posebno direktoru JU Centr a kulture i mladih općine Centar Sarajevo Arminu Omeroviću, koji su im ustupili predivan prostor za promociju.

Kopirati
Drag cursor here to close