Zdrava namirnica

Kiseli kupus: Super hrana za vaše zdravlje

Kiseli kupus sadrži probiotike, zdrave bakterije koje se prve bore protiv toksina u organizmu i štetnih bakterija.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 11. 2017. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pretpostavlja se da kiseli kupus vodi poreklo iz Kine, još od prije 2.000 godina. S obzirom na to da tada nisu postojali moderni vidovi prezervacije hrane, kao što su hladnjaci i zamrzivači, jedini način da se hrana ne pokvari brzo jeste bio proces fermentacije.

Fermentacija kupusa se smatra najstarijim vidom prezervacije kupusa i samim tim se smatra jednim od najvažnijih izvora hrane još od 4. stoljeća prije nove ere.

Danas se kiseli kupus najčešće služi uz jela i veoma je popularan u središnjoj Europi, točnije u Njemačkoj. On ima brojne zdravstvene koristi, s obzirom na to da ima dovoljnu količinu vitamina C i K, dovoljno vlakana, a i pospješuje energiju i imuni sustav željezom. Iako ima i brojne prednosti, treba biti umjeren, jer se kupus fermentira solju, te je pun natrija, piše KoDren.

Pola šalice kiselog kupusa sadrži 20 posto preporučene dnevno potrebne količine natrija. Osim toga, sadrži i 13 kalorija, od čega 0 grama masti, 4 grama vlakana, 7 grama ugljenih hidrata, 2 grama šećera i 1 gram proteina. Od bitnih mikronutrijenata sadrži natrij, vitamin C, vitamin K, željezo, mangan, vitamin B6 i folnu kiselinu.

Sada kada smo vas upoznali sa ovim starim, a veoma korisnim jelom, predstavit ćemo vam i njegove benefite po zdravlje.

Popravlja probavu

Kiseli kupus sadrži probiotike, zdrave bakterije koje se prve bore protiv toksina u organizmu i štetnih bakterija. Također, mogu poboljšati i probavu, kao i sveukupno zdravlje, a sprečavaju i dijareju izazvanu unosom antibiotika. Istraživanja su pokazala da smanjuju i nadimanje i zatvor.

Poboljšava imuni sustav

Kao što smo spomenuli, ova super hrana je bogata probioticima i oni poboljšavaju balans bakterija u želucu, što čini vaš zid trbuha zdravim, te on ne propušta neželjene supstance u ostatak organizma, tako štiteći vaš imuni sistem. Štoviše, redovan unos hrane pune probiotika kao što je kiseli kupus može smanjiti rizik od stvaranja infekcija kao što su prehlada ili infekcija urinarnog trakta.

Ukoliko se razbolite, uzimanje probiotika vam može pomoći da se oporavite čak i tri puta brže ni ne koristeći antibiotike. Kiseli kupus je bogat i vitaminom C i željezom, koji dodatno jačaju imuni sustav, a poznato je da i povećani unos vitamina C tijekom prehlade može znatno ubrzati ozdravljenje.

Smanjuje stres i održava zdravlje mozga

Dok vaše raspoloženje može da diktira što ćete jesti i obrnuto je moguće. Ono što jedete može utjecati na vaše raspoloženje i funkcioniranje mozga. Sve veći broj istraživanja pokazuje da ono što jedemo utiče na to da li ćemo biti sretni ili smrknuti. Kreiranje zdrave crijevne flore smanjuje stres i održava mozak zdravim. Pored toga, probiotici iz kiselog kupusa poboljšavaju memoriju, smanjuju simptome anksioznosti, depresije, autizma i opsesivno-kompulsivnog poremećaja.

Jača srce

Veliki broj vlakana i probiotika smanjuju nivoe kolesterola, dok vitamin K2 umanjuje rizik od srčanih bolesti tako što sprečava stvaranje naslaga kalcija u arterijama.

U jednom istraživanju se pokazalo da redovan unos vitamina K2 smanjuje rizik od umiranja od srčanih bolesti za čak 57%, tijekom perioda od sedam do 10 godina. Dok je drugo istraživanje pokazalo da žene mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti do 9% na svakih 10 mikrograma vitamina K2 koje unesu dnevno. Na primjer, jedna šalica kiselog kupusa sadrži oko 6,6 mikrograma ovog vitamina.

Doprinosi jačim kostima

Gore spomenuti vitamin K2 igra veliku ulogu i u zdravlju kostiju. Znamo da žene sa ulaskom u menopauzu imaju veliki problem sa jačinom kostiju i njihovom gustinom. Unos vitamina K2 doprinosi sporijem gubitku koštane mase, a nekoliko istraživanja je pokazalo da redovna konzumacija ovog vitamina, bilo kroz prehranu ili suplemente, može smanjiti rizik od fraktura kralježnice ili kuka za 60 do 80%.

Sada kada znate koje su glavne koristi ove super hrane, na vama je jedino da odlučite da li ćete sami praviti kiseli kupus ili ćete uzeti kupovni.

Kopirati
Drag cursor here to close