Panika nije opcija

Kako sačuvati sebe i druge od unošenja virusa u kuću ili stan

Pri ulasku u stan ili kuću, a pri otključavanju vrata stana, minimalno dodirujte vrata i šteku. Savjetuje se da nipošto ne ulazite u stan u obući, nego obuću, a posebno đonove obrišete ili našpricate dezinfekcionim sredstvom
Lifestyle / Zdravlje | 20. 04. 2020. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema svim građanima u polju djelovanja Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je preko gradskih i općinskih uprava, Službi za stambene i komunalne poslove, društvene djelatnosti, te sličnih nadležnih službi proteklih dana upućen set preporuka građanima za postupke pri dolasku i ulasku u zgradu ili kuću.

Preporuke su priređene za lako štampanje na običnim crnobijelim printerima i distriburianje po kućnim savjetima i ulazima stambenih objekata, a primjenjivi su za individualno i kolektivno stanovanje u bilo kojoj gradskoj ili seoskoj sredini u BIH.

INZ u vremenu pandemije koja je pogodila i Bosnu i Hercegovinu pokazuje značaj i ulogu koja je dodjeljena preventivnoj zdravstvenoj zaštiti, te je zbog toga na raspolaganje stavio sve kadrovske i tehničke resurse s kojima raspolaže u borbi protiv novog koronavirusa Covid-19.

Foto: INZ / Kako sačuvati sebe i druge od unošenja virusa u kuću ili stan

I dok Epidemiološki tim Instituta od prvog dana prati situaciju i daje smjernice i upute za djelovanje, posebna pozornost se usmjerava ka edukaciji i informranju građana o svim aspektima opasnosti, ali i opreza i mjera koje trebaju poduzeti u cilju što boljeg ublažavanja pandemije i njenih posljedica, ističu u najnovijim preporukama građanima iz ovog Instituta uz često pominjan slogan informativnih kampanji tijekom pandemije - Panika nije opcija, oprez jeste!

Kako epidemiološki sigurno doći i ući u stan i kuću

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica pozivaju i sve građane koji imaju priliku da putem medija vide ove Preporuke, da ih učine dostupnim što većem broju sugrađana u svom ulazu, zgradi ili naselju.

Pri dolasku u zgradu ili kuću savjetuje se da minimalno dodirujete šteku ulaznih vrata zgrade; po mogućnosti nogom pažljivo otvorite ulazna vrata, da u zgradi koristite stepenice umjesto liftova, ali ne dodirujete rukohvate, zidove, da održavate udaljenost dva metra od drugih osoba; te da se izbjegavate kretati u većoj grupi ljudi.

Ukoliko ipak koristite lift, minimalno dodirujte šteku, vrata i tipke lifta; po mogućnosti nogom pažljivo otvorite/zatvorite vrata lifta. Kada iz lifta netko izađe, pričekajte sa strane 15-20 sekundi sa otvorenim vratima lifta da se zrak u liftu izmijeni, pa tek onda uđite u lift. U lift neka ulazi po jedna osoba (ili dvije iz istog domaćinstva). Više osoba neka koristi različite liftove ukoliko postoje u zgradi, navodi se u preporukama INZ-a.

Pri ulasku u stan ili kuću, a pri otključavanju vrata stana, minimalno dodirujte vrata i šteku. Savjetuje se da nipošto ne ulazite u stan u obući, nego obuću, a posebno đonove obrišete ili našpricate dezinfekcionim sredstvom koje vam je na raspolaganju. Bolje je koristiti jednokratne krpe za prebrisavanje đonova, jer se špricanjem stvaraju kapljice koje možete udahnuti.

Kada uđete u stan, prvo operite ruke i sve izložene dijelove tijela (lice, ruke do lakata ako ste imali majicu kratkih rukava i sl.) najmanje 20 sekundi sapunom i vodom, te dezinficirajte sredstvom na bazi 70%-tnog alkohola. Prije pranja ruku ne dodirujte bilo šta u kući; ako ste nešto dodirnuli to i dezinficirajte, baš kao što to oprezno trebate učiniti i sa vašim mobitelom, torbicom, ručnim satom...

Odjeću koju ste nosili vani stavite na pranje, a ukoliko odjeća neće odmah ići na pranje, stavite je u kesu koju ćete svezati. Odjeću koju ne možete svakodnevno prati (npr. jakne, hlače) ostavite na balkonu ili na drugi način u vanjskoj sredini 3-4 sata da se prozrači, te da bude izložena suncu.

Foto: INZ / Kako sačuvati sebe i druge od unošenja virusa u kuću ili stan

''Sve što ste donijeli sa sobom iz vanjske sredine (prodavnica, posao i sl.), vrećice, cekere i čvrstu ambalažu dezinficirajte prije dalje uporabe ukoliko je to moguće. Voće, povrće, hljeb i slične manirnice ne možete dezinficirati, stoji u setu savjeta epidemiologa i stručnjaka INZ-a.

Učiniti preporuke svima dostupnim

Na kraju, naveden je i set ostalih postupaka, koje trebate znati i po mogućnosti primjenjivati u zgradi ili kući.

Kućni savjeti treba da osiguraju, a svaki pojedinac u zgradi (osim starijih osoba i kroničnih bolesnika) neka se stavi na raspolaganje da se u zgradi redovno provodi mehaničko čišćenje i dezinfekcija stubišta (sredstvom na bazi klora – domestos i sl.).

Potrebno je voditi i evidenciju čišćenja i dezinfekcije, po mogućnosti redovno više puta na dan provjetravati stubište, te ukoliko imate mogućnost, da stavite sredstva za dezinfekciju ruku na ulazu u zgradu i ispred liftova.

Redovno provodite mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije (DDD) prema preporukama nadležnih institucija i zdravstvenih ustanova. Građanima – vašim i našim susjedima– veoma je bitno reći da upamte i primjenjuju ove preporuke, te da se informiraju isključivo od strane nadležnih zdravstvenih ustanova i zvaničnim informacijama.

Učinite ove preporuke vidljivima u vašoj zgradi – postavite ih na ulazu u zgradu i ispred svih vrata liftova na svim spratovima. Panika nije opcija, oprez jeste, poručuju iz INZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close