BiH u pregovorima

Kada možemo očekivati cjepivo protiv korone u našoj zemlji?

Procjenjuje se da proces nabavke neće biti lagan, a ovisit će od - distribucije, potreba i raspoloživih količina, cijena, kao i načina i mogućnosti plaćanja.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 08. 2020. u 20:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina obavlja razgovore o potencijalnoj nabavci cjepiva protiv korona virusa na nekoliko razina. Ministarstvo civilnih poslova uključeno je u pregovore za nabavu nakon što prvo cjepivo protiv korona virusa bude razvijeno. Određene inicijalne razgovore obavlja i Federalno ministarstvo zdravstva.

Kraj ove godine, početak ili sredina iduće – nitko sa sigurnošću ne može reći kada će prva isporuka cjepiva stići, iz koje zemlje i od kojeg proizvođača.

Nekoliko cjepiva protiv virusa korona u posljednjoj su – trećoj fazi ispitivanja. Liste potreba zemalja već odavno su popunjene. Državno Ministarstvo civilnih poslova u pregovorima je za veliku zajedničku nabavku. BiH sudjeluje i u radu EU Odbora za zdravstvenu sigurnost. Poznato je da je već definiran Nacrt plana cijepljenja na razini Europske unije. A osim zajedničkih – izvjesno je da će entiteti razgovarati i s pojedinačnim zemljama i velikim proizvođačima.

"Mi smo otvorili određene razgovore. Očekujemo da američki FDA do kraja studenog da suglasnost na upotrebu jednog cjepiva koje se trenutno nalazi u trećoj fazi testiranja. Zbog povjerljivosti ne bih mogao govoriti detaljnije o tome. Ministarstvo zdravstva Federacije BiH na čelu s ministrom već obavlja određene razgovore, pripremamo se jer nam je želja da stanovništvo što prije dobije cjepivo", kazao je Goran Čerkez, Ministarstvo zdravstva Federacije BiH.

Republika Srpska iskazala je interesiranje za cjepivo u sklopu zajedničkih razgovora nekoliko zemalja jugoistočne Europe koje je inicirala Svjetska zdravstvena organizacija i Globalna alijansa za cjepiva - Gavi. Nije poznato s kojim će još zemljama i kompanijama razgovarati na razini ovog entiteta.

"Vršit će se procjena potreba na nacionalnoj razini - koliko bi to cjepiva bilo potrebno za Republiku Srpsku. Ono što nam je nepoznanica je što se uvijek ne zna tko će prvi razviti cjepivo, na koji način će biti distribuirana, kolika će biti njihova cijena i koliko će biti dostupna. To su, nažalost, nepoznanice za sve zemlje svijeta. Određene zemlje koje su i sami proizvođači su već stavile prioritet kao što su Amerika, Rusija, Kina da prvenstveno za svoje stanovnike osiguraju cjepivo, pa tek onda dostupnost za ostatak svijeta", kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Procjenjuje se da proces nabavke neće biti lagan, a ovisit će od - distribucije, potreba i raspoloživih količina, cijena, kao i načina i mogućnosti plaćanja. Brzina nabavke svakako će ovisiti od brzine i kvalitete garancija iz Bosne i Hercegovine.

Hoće li biti besplatna za stanovništvo?

"Mi očekujemo da bude besplatna. Očekujemo da u tom procesu idemo po određenoj dinamici i taktici – da najugroženije kategorije prime prve, a tek onda ostali. Postoji vrlo jasan i razrađen plan", kazao je Čerkez.

Jedini ispravan način liječenja je cijepljenje smatra imunolog Jasenko Karamehić.

"Gdje god je cjepivo pronađeno i dana, a država je uvela u obvezno cijepljenje– te bolesti koje su mogle biti jednako stravične kao korona, praktično su iskorijenjene i više ih nema. Nadam se da će i naše vlasti prilikom odabira pitati nas stručnjake za koje cjepivo da se opredijele jer to nije ni naivno, ni jeftino, a vrlo je značajno da se spase ljudi i zemlja. Koji izbor cjepiva napraviti? Najbliže je ovo u Oxfordu, u Velikoj Britaniji. Oni po meni rade najozbiljnije. Tamo sam živio, radio, poznajem njihovu vrhunsku medicinu i oni meni ulijevaju povjerenje", kazao je.

Ranije je priopćeno kako je Hrvatska rezervirala oko milijun i po doza cjepiva protiv koronavirusa na europskoj razini. Predsjednik Srbije najavio je da razgovara s dvije zemlje, a cjepivo očekuje u prosincu, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close