Udruženje Dignitet

Jedino u HNŽ-u i SBŽ-u Županijski zavodi za pružanje besplatne pravne pomoći nisu operativni

Izuzetno je značajno da je Udruženje Dignitet za inicijativu dobilo podršku ministra Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ koji se pridružio inicijativu.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 10. 2022. u 14:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu je Udruženje za edukaciju i razvoj ''Dignitet'' iz Mostara organiziralo panel raspravu. Glavni cilj organiziranja panel diskusije bio je da se sudionici upoznaju sa postojanjem Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, a koji je usvojen od strane Skupštine HNŽ 2013. godine kao i sa pokretanjem inicijative za funkcioniranje Županijskog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći.

Nitko iz Vlade HNŽ

''Građanke se prepoznale važnost ove inicijative te su se u većem broju odazvale na panel raspravu. Ono što nas posebno žalosti jeste činjenica da se na panel raspravu nisu odazvali članovi Vlade HNŽ kao ni zastupnici iz Skupštine HNŽ te da su se jedino od vijećnika i vijećnica Gradskog vijeća Grada Mostara odazvale Adela Gosto i Vesna Šunjić'', kazali su iz Udruženja.

Izuzetno je značajno da je Udruženje Dignitet za inicijativu dobilo podršku ministra Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ koji se pridružio inicijativu.

Inicijativa za pokretanje rada Županijskog zavoda sa potpisima građana  od strane Udruženja Dignitet će biti upućena Vladi i Skupštini HNŽ.

Procedura nije završena

Navedenim Zakonom je propisno i osnivanje Županijskog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći. Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ, Grad Mostar i UNDP su osigurali sredstva, prostor i opremu za rad Zavoda, a Vlada HNŽ je svečano otvorila prostorije Zavoda. Zavod kao županijska upravna organizacija počinje sa radom danom imenovanja direktora Zavoda koji je rukovodeći državni službenik i koji se imenuje u skladu sa Zakonom o državnoj službi FBiH.

Vlada HNŽ je 2014. godine donijela Odluku o raspisivanju javnog natječaja za izbor i imenovanje Direktora Županijskog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći na osnovu koje je Agencija za državu službu FBiH raspisala javni poziv.

''Natječajna procedura nikada nije završena, tako da bez imenovanja direktora ni Županijski zavod nije mogao početi sa radom. Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave svake godine osigurava inicijalna sredstva u Proračunu HNŽ za Županijski zavod, opremu i prostorije, kao i predlaganje zakonskih i podzakonskih akata ali Županijski zavod i dalje ne radi'', istaknuli su iz Udruženja.

Zavodi nisu operativni

Svjesni važnosti postojanje Županijskog zavoda Udruženje ''Dignitet'' se odlučilo pokrenuti inicijativu da se u što kraćem vremenskom periodu poduzmu sva potrebna sredstva da Zavod počne funkcionirati.

Posebno je poražavajuća činjenica da jedino Srednjobosanska županija i HNŽ nisu svoje zavode učinili operativnim, odnosno dostupnim građanima. Treba naglasiti da je pravo na besplatnu pravnu pomoć jedno od osnovnih ljudskih prava, te podrazumijeva pravo svakog građanina na jednak pristup pravdi. Segment besplatne pravne pomoći je od naročitog značaja za pristup pravdi žrtvama svih oblika nasilja.

Inicijativa je pokrenuta u okviru projekt ''Usudi se! Pokreni se!'' koji provodi Udruženje Dignitet u okviru projekta ''Razvoj programa obuke za članove/članice općinskih/gradskih povjerenstava za ravnopravnost spolova u Bosni i Hercegovini'' (2021-2022) koji financira Europska Unija u okviru programa Europski instrument za demokraciju i ljudska prava (EIDHR), a implementiraju ga Udruženje građana Nešto Više i Amica Educa u suradnji sa Gender Centar Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Gender centar Vlade RS.

Kopirati
Drag cursor here to close