Istraga

Slovenija privremeno obustavlja cijepljenje vakcinom Johnson&Johnson

Kako je u utorak, pozivajući se na neslužbene izvore u ljubljanskom UKC-u, objavila Slovenska televizija, djevojka je umrla je od posljedica moždanog udara...
Lifestyle / Zdravlje | 29. 09. 2021. u 12:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenija je u srijedu donijela odluku o privremenom obustavljanju cijepljenja protiv covida-19 cjepivom proizvođača Johnson&Johnson, sve dok se ne rasvijetle okolnosti smrti 20-godišnje žene koja je od posljedica moždane kapi umrla dva tjedna nakon cijepljenja.

"Došlo je do ozbiljnog neželjenog događaja nakon cijepljenja i slučaja koji je završio tragično. Izražavam sućut rodbini preminule", kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar.

Dodao je da je zato vlada na prijedlog stručne skupine donijela odluku da se privremeno obustavlja cijepljenje cjepivom Johnson&Johnson, prenosi Hina.

Cijepljenja tim cjepivom neće biti sve dok stručno povjerenstvo ne prouči medicinsku dokumentaciju i utvrdi je li smrt 20-godišnjakinje povezana s cijepljenjem, nakon čega će se odlučiti hoće li se ta vrsta cjepiva još koristiti ili ne.

Poklukar je dodao da je do današnje tragične smrti u Sloveniji bio zabilježen samo još jedan slučaj smrti, također kod mlađe žene koja je najprije dobila trombozu, a umrla je u bolnici kasnije nakon moždanog udara i da je u tom slučaju bila potvrđena veza između cijepljenja i smrti.

"No, moram naglasiti da smo u Sloveniji do sada tim cjepivom vakcinirali 120.000 ljudi i da su prednosti cijepljenja daleko ispred mogućih rizika", kazao je slovenski ministar zdravstva, dodavši kako se nada da tragični slučaj neće dovesti do pada interesa za cijepljenje, makar takva bojazan postoji.

-----

Je li smrt mlade Slovenke povezana s cijepljenjem Johnson&Johnson cjepivom?

Slovenska vlada otkupit će od Mađarske veliku količinu cjepiva proizvođača Johnson&Johnson, dok neki smatraju da bi njegovu primjenu trebalo obustaviti dok se ne rasvijetli slučaj 20-godišnjakinje koja je umrla dva tjedna nakon cijepljenja.

Kako je u utorak, pozivajući se na neslužbene izvore u ljubljanskom UKC-u, objavila Slovenska televizija, djevojka je umrla je od posljedica moždanog udara, što su u toj ustanovi najprije demantirali, potvrđujući da je u kritičnom stanju, ali su u srijedu potvrdili da je došlo do smrti u jutarnjim satima.

"Na žalost mogu potvrditi da se je borba za njen život neuspješno završila", kazao je u izjavi novinarima Igor Rigler, šef službe za urgentnu neurologiju u Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) Ljubljana, dodavši kako se još ne može točno reći je li zaplet povezan s cijepljenjem preminule.

O tome će nakon ispitivanja slučaja stručno mišljenje donijeti posebno povjerenstvo ministarstva zdravstva. To je povjerenstvo prije nekoliko mjeseci potvrdilo da je smrt mlađe žene, supruge slovenskog diplomata koju je u svibnju cijepila slovenska medicinska ekipa cjepivom Johnsson&Johnson, bila povezana s cijepljenjem, nakon čega je dobila trombozu, a na kraju i moždanu kap koja je izazvala smrt.

Prema istraživanjima, teške posljedice nakon cijepljenja vektorskim cjepivima su rijetke, možda jedan slučaj na 100.000 cijepljenja, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Cjepivom Johnson&Johnson, koje se aplicira u samo jednoj dozi, u Sloveniji se do sada zaštitilo oko 120.000 ljudi, najviše nakon Pfizer-BioNTecha i AstraZenece. Posebno se tražilo zadnjih tjedana kod onih koji odlaze na turistička putovanja jer se ne mora čekati na drugu dozu i kod onih koji za rad i aktivnosti trebaju obvezno cijepljenje ili covid potvrdu.

Reagirajući na tragičnu smrt mlade žene nakon cijepljenja, vodeća infektologinja Bojana Beović izjavila je za medije kako smatra da bi s primjenom tog cjepiva trebalo privremeno prekinuti, ali da je to njeno osobno stajalište.

"Ovakvi se tragični slučajevi pojavljuju jednom na milijun cijepljenih i nešto takvo nismo očekivali, za to nije bilo nikakvog ozbiljnog upozorenja", kazala je za vodeće medije Beović.

"No, ovaj je događaj tako tragičan da osobno smatram da u ovom trenutku ne bismo više riskirali i da to cjepivo više ne koristimo, makar je drukčije stajalište Europske agencije za lijekove (EMA) i niza zemalja koje koriste to cjepivo. Ja sam za privremenu obustavu primjene, dok se ova situacija ne analizira", kazala je Beović.

To međutim dovodi u pitanje odluku slovenske vlade, koja je u utorak potvrdila da se dogovara o kupnji 100.000 doza cjepiva Johnson&Johnson od Mađarske, koja ima višak na zalihama, dok je u Sloveniji zbog velike potražnje zadnjih tjedana dolazilo do njegove povremene nestašice.

Kopirati
Drag cursor here to close