Očekivanja KCUS-a

Izetbegović: Treći val COVID-19 mogao bi biti najteži do sada

''Treći val koronavirusa mogao bi biti i najteži do sada, s obzirom na to da je zabilježena mutacija virusa, koji je po pisanjima stranih medija znatno zarazniji, a pacijenti imaju dosta teže kliničke slike'', kaže Sebija Izetbegović.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 02. 2021. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović ističe da najnoviji rezultati testiranja pokazuju da su nove varijante SARS-CoV-2, koje dijele najznačajniju – N501Y mutaciju, u velikoj mjeri zastupljene i cirkuliraju na područuju Bosne i Hercegovine.

''U posljednjih nekoliko dana zabilježen je znatan porast broja COVID-19 bolesnika, a trenutno u Izolatoriju imamo 90 hospitaliziranih. Kapacitet izolatorija na Podhrastovima je 105 bolesničkih kreveta. Najnoviji podaci govore da u narednih nekoliko dana možemo očekivati i dodatni porast oboljelih. Svjesni ozbiljnosti situacije održali smo hitnu sjednicu Kriznog stožera KCUS-a na kojoj smo donijeli niz bitnih odluka u cilju unaprijeđenja rada i poboljšanja postojećih usluga. Jedna od današnjih odluka je formiranje respiratornog centra sa 40 bolesničkih kreveta u krugu KCUS-a, u zgradi stare Kirurgije'', kazala je Izetbegović.

Dodala je da će KCUS na taj način proširiti kapacitete za srednje teško bolesne u izolatoriju Podhrastovi, dok će izrazito teški bolesnici za koje je neophodna invazivna respiratorna potpora biti hospitalizirani u novom respiratornom centru u krugu KCUS-a.

''Ovakva organizacija rada olakšat će i našim liječnicima u smislu brže komunikacije, a shodno multidisciplinarnom pristupu u liječenju korona bolesnika. Planiramo da se radovi na opremanju respiratornog centra završe tijekom vikenda, kako bismo početkom sljedećeg tjedna premjestili bolesnike, medicinsku i dijagnostičku opremu. Treći val koronavirusa mogao bi biti i najteži do sada, s obzirom na to da je zabilježena mutacija virusa, koji je po pisanjima stranih medija znatno zarazniji, a pacijenti imaju dosta teže kliničke slike. U ovakvim uvjetima moramo unaprijed razmišljati i poduzeti apsolutno sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili naše građane. Svjesni smo i činjenice da su građani umorni od maski i konstantnih epidemioloških mjera, ali do dolaska cjepiva moramo biti strpljivi. Svako popuštanje mjera moglo bi imati nesagledive posljedice po zdravlje svih nas. Osoblje KCUS-a će požrtvovano i predano raditi za dobro naših pacijenata'', poručila je prof. dr. Izetbegović, priopćeno je iz KCUS-a.

Na Kliničkoj mikrobiologiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je otkriveno prisustvo novog soja virusa SARS-CoV-2.

Od 18 testiranih uzoraka novi soj virusa potvrđen je kod 15 građana, a na osnovu podataka molekularne epidemiološke situacije na globalnom nivou, procijenjeno je da se radi o britanskom soju, prenosi N1.

Prema riječima šefice OJ Klinička mikrobiologija prof. dr. Amele Dedeić-Ljubović, uzorci koji su uključeni u ovo pilot-testiranje zaprimljeni su 24. i 25. veljače 2021. godine u Laboratorij za molekularnu dijagnostiku virusa KCUS-a.

''Uzorci su probrani na osnovu visokog pozitiviteta za prisustvo SARS-CoV-2 i sa različitih lokaliteta. S područja Kantona Sarajevo uzeti su uzorci iz općina Stari Grad (tri uzorka), Centar (dva uzorka), Novi Grad (tri uzorka), Ilidža (tri uzorka) i Vogošća (četiri uzorka). S područja Unsko-sanskog kantona uzorci su uzeti u Bihaću (jedan uzorak) i Cazinu (dva uzorka). Standardni soj koji potječe iz Wuhana, detektiran je kod preostala tri od 18 testiranih uzoraka (po jedan iz Starog Grada, Ilidže i Vogošće)'', kazala je prof. Dedeić-Ljubović.

Varijante SARS-CoV-2 definirane su specifičnim asortimanom mutacija, od kojih su mnoge od relativnog značaja, kako za evoluciju virusa tako i za javno zdravlje.

Direktorica Dijagnostičkih disciplina KCUS-a prof. dr.Sandra Vegar-Zubović ističe da se, s znanstvenog gledišta, u fokusu interesa nalaze tri varijante virusa koje karakteriše brže širenje.

''To su varijanta početno identificirana u UK (B.1.1.7), varijanta koja potječe iz Južne Afrike (B.1.351) i varijanta brazilskog porijekla (B.1.1.28). Za sve ove tri varijante virusa zajedničko je prisustvo najznačajnije N501Y mutacije koja utječe na receptor – vezujuću domenu S virusnog proteina. Virus se svojim S proteinom spaja sa specifičnim celularnim receptorom što mu omogućava prodor u humanu ćeliju tijekom infekcije. Otkrivena mutacija N501Y potencijalno omogućava čvršću vezu virusa sa receptorima humanih ćelija. Bitno je napomenuti da svi rutinski real-time RT-PCR testovi koji se izvode u KCUS- OJ Klinička mikrobiologija detektira gene koji nisu obuhvaćeni mutacijama, što nam omogućava otkrivanje kako početnih (Wuhan), tako i varijantnih loza SARS-CoV-2. To se dodatno potvrdilo i ovim testiranjem'', izjavila je prof. dr. Vegar -Zubović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close