Pomalo

Iz krajnosti u krajnost: Ljudi pretjeruju s vitaminom D

Potrebe za vitaminom D mogu se razlikovati od osobe do osobe, tako da ne postoji jedinstvena razina koncentracije 25-hidroksivitamina D koji definira nedostatak…
Lifestyle / Zdravlje | 19. 04. 2021. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Medicinska i stručna javnost upozoravaju na neselektivnu upotrebu vitaminskih suplemenata u uvjetima pandemije korona virusa.

Naime, za samo nekoliko mjeseci, znanstvenici su od upozorenja o nedostatku vitamina D u populaciji prešli na upozorenje o zloupotrebi i neselektivnoj upotrebi suplemenata koji se nude za poboljšanje imuniteta, piše španjolski list Pais.

"Potrebe za vitaminom D mogu se razlikovati od osobe do osobe, tako da ne postoji jedinstvena razina koncentracije 25-hidroksivitamina D koji definira nedostatak, a ne postoji ni konsenzus u pogledu precizne razine vitamina D koji predstavlja optimalno zdravlje", navodi se u objavi sjevernoameričkog tima stručnjaka.

Znanstvenici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje upozoravaju da su previsoke koncentracije vitamina D u krvi gotovo uvijek posljedica njegove prevelike konzumacije putem dijetetskih suplemenata i da mogu prouzrokovati bubrežnu insuficijenciju i aritmiju, na kraju i smrt, piše Tanjug.

Konzumacija previše bilo koje hranljive materije, čak i one neutralne poput vode, može imati štetne posljedice, poručuju znanstvenici.

Kopirati
Drag cursor here to close