Konferencija u Mostaru

Infektolog poručio: Nemamo epidemijsko izbijanje mišje groznice

Sveukupno je pet bolesnika koje su evidentirali u mostarskoj bolnici, od kojih su tri potvrđena a dva se slučaju ispituju.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 07. 2021. u 12:49 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Važno je istaknuti da nemamo epidemijsko izbijanje mišje groznice u našoj županiji, radi se o sporadičnim slučajevima'', rekao je to na konferenciji za medije u Mostaru prof. dr. sc. Jurica Arapović, infektolog sa SKB Mostar, povodom prvih slučajeva ove zarazne bolesti koji su se pojavili u Mostaru.

Pet bolesnika

Sveukupno je pet bolesnika koje su evidentirali u mostarskoj bolnici, od kojih su tri potvrđena a dva se slučaju ispituju. 

''Jedan slučaj je iz Čitluka, jedan iz Mostara i nisu epidemiološki povezani'', rekao je Arapović i dodao kako se radi o mlađim osobama, radno sposobnim, te je to inače i populacija koju ova bolest pogađa.

Dva bolesnika su stabilno dok je jedan teže kliničke slike premješen u Jedinicu intenzivnog liječenja SKB Mostar.

Mišja godina

Naglasio je kako se izrazito topla godina, kakvu trenutno imamo, narodski kaže 'mišja godina' te da takva godina pogoduje  razmnožavanju glodovaca.

U prevenciji takvih bolesti je važno istaknuti i sustavnu deratizaciju koju HNŽ čini svake godine.

''Osim deratizacije preventivne mjere jesu pranje ruku, izbjegavati pijenje izvorske vode, održavanje osobne higijene, kupanje u vodi, direktan boravak na zemlji'', govori.

Navodi kako je to bolest koja se događa šumskim radnicima, veterinarima, izletnicima, planinarima, onima koji imaju određene hobije.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close