Cjepiva svima

Hrvatski europarlamentarci podržat će ukidanje patenata na cjepivo

Prijedlogu su se usprotivili proizvođači lijekova i bogate zemlje, uključujući SAD, Švicarsku, Britaniju i Europsku uniju.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 05. 2021. u 19:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski eurozastupnici Željana Zovko i Tonino Picula podržali su u petak privremeno ukidanje patenata na cjepiva protiv covida-19, o čemu će Europski parlament (EP) raspravljati idući tjedan.

Indija i Južna Afrika predložile su da se suspendiraju patenti na cjepiva kako bi se omogućila proizvodnja u cijelom svijetu i zaustavilo širenje bolesti, a njihovu inicijativu poduprlo je stotinjak zemalja.

Prijedlogu su se usprotivili proizvođači lijekova i bogate zemlje, uključujući SAD, Švicarsku, Britaniju i Europsku uniju, iako je američki predsjednik Joe Biden u međuvremenu promijenio mišljenje i sada predlaže suspenziju.

BiH prepuštena sama sebi 

Zastupnica Željana Zovko (HDZ, EPP) navela je da će podržati ukidanje patenata iako to nije stav većine Kluba zastupnika Europske pučke strane, kojem pripada.

"Osobno sam privremeno izrazila potporu inicijativi ukidanja prava na intelektualno vlasništvo. Iz osobnog iskustva u Bosni i Hercegovini vidjela sam kako su zemlje na granici EU prepuštene same sebi, vidimo i katastrofalnu situaciju u Indiji, u Brazilu i Latinskoj Americi", istaknula je Zovko na online konferenciji za medije Ureda EP-a u Hrvatskoj.

Tonino Picula (SDP, S&D) kaže bi ukidanje patenata bilo izraz solidarnosti prema zemljama koje se teško nose s pandemijom, poput Indije, prenosi Hina. 

"Europa mora pokazati daleko više solidarnosti jer je riječ o javnom novcu. Nećemo biti sigurni, koliko god se cijepili, sve dok se većina svjetskog stanovništva ne cijepi", rekao je Picula.

Glasanje u lipnju

Plenarna sjednica EP-a počinje 17. svibnja, a glasanje o prijedlogu ukidanja patenata na rasporedu je u lipnju.

Zastupnici bi trebali raspravljati i o ulozi EU fondova u oporavku od krize i prihvatiti novu generaciju programa Kreativna Europa za potporu kulturi i kreativnoj industriji. Očekuje se da će podržati paket od 17.5 milijardi eura pomoći za prelazak na zeleno gospodarstvo.

Govorit će se i o ulozi EP-a u procjeni nacionalnih planova, oporavka i otpornosti, o odgovornosti poduzeća za okoliš, revidiranoj industrijskoj strategiji za Europu, novim mogućnostima za zakonite migracije te akcijama spašavanja migranata u
Sredozemlju.

Očekuje se i usvajanje programa Erasmus + za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport te programa Europske snage solidarnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close