Liječiti stres

Hormon stresa smanjuje učinkovitost lijeka protiv raka

Lifestyle / Zdravlje | 03. 09. 2017. u 13:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Objavljena je studija koja kaže da je liječenje stresa ključna stvar za svakoga tko se bori protiv maligne bolesti. Dijagnoza karcinoma je najstresniji čas za ljude koji saznaju da su bolesni. Hormomi stresa kroz proces liječenja preveniraju razmonožavanje kancerogenih stanica.

Iako prestanak diobe tumorskih stanica zvuči dobro, znanstvenici kažu da nije. Umjesto toga hormoni zapravo štite rastuće tumore od prepisanih lijekova koji bi ih trebali uništiti, piše Telegram.hr.

Treba odmah početi sa smanjenjem stresa

Stručnjaci tvrde da je terapija smanjenja stresa prijeko potrebna pacijentima koji boluju od maligne bolesti da bi im pomogla u efikasnijem djelovanju lijekova i drugih metoda liječenja. Znanstvenici sa Sveučilišta Brighton u Engleskoj proučavali su učinke stresa na tijelo kada pacijent dobija kemoterapiju.

“Dijagnoza karcinoma dojke prouzrokuje veliki stres koji je sam po sebi razlog da odmah treba uključiti terapiju za liječenje stresa,” kaže dr Flint. Njezino istraživanje sugerira da stres osjetno smanjuje učinkovitost lijekova za kemoterapiju i druge metoda liječenja karcinoma.

Generiranje destruktivne DNK molekule

“Smanjenjem stresa poboljšava se psihičko zdravlje, a naše istraživanje dalo nam je ideju da povećanje hormona stresa ili promjene u receptorima koji se vežu na hormone stresa, može utjecati na pacijentov odgovor na kemoterapiju.” kaže doktorica Flint.

Pokazalo se da stanice karcinoma dojke izložene hormonima stresa kao kortizol i norepinefrin generiraju destruktivne DNK molekule odnosno slobodne radikale. One privremeno zaustave dijeljenje tumorskih stanica dok se u organizmu ne aktivira popravak oštećenih DNK.

Metoda koja djeluje korisno samo na prvu

Zaustavljanja dijeljenja stanica izgleda dobro u prvi čas ali zapravo to štiti tumor od uništavajućeg učinka lijeka. U pokusu, miševi s karcinomom dojke izloženi stresu proizvode više razine enzima koji generira dušikove okside u svojim tumorima. Veća aktivnost tih enzima znači agresivniji tumor. Ispitvanje ovih efekata uskoro se premiješta iz laboratorija u klinička ispitivanja.

Lijekovi koji obuzdavaju hormone stresa kao beta blokatori mogli bi se pokazati od pomoći za ljude oboljele od karcinoma uz tehnike smirivanja kao joga, meditacija.

Kopirati
Drag cursor here to close