Broj oboljelih

HNŽ stekao kolektivni imunitet na Covid 19!?

Činjenica da postoji mogućnost da smo dosegli kolektivni imunitet, u sljedećem razdoblju bi trebala nagnati donositelje mjera da urade detaljniju analizu broja oboljelih
Lifestyle / Zdravlje | 26. 10. 2020. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon statističke obrade podataka i unosa učinka provedenih mjera dolazimo do vrlo zanimljive činjenice; da je na području HNŽ-a nakon 103 dana od pojave Covid 19 broj oporavljnih osoba dostigao potreban za kolektivni imunitet na Covid 19, potvrdio je to za Bljesak.info Erdin Alajbegović, šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Dr. Alajbegović pojašnjava da je poznato kako se u svim zemljama svijeta, pa tako i kod nas, prilikom donošenja mjera za sprečavanje širenja zaraznih bolesti koristi se Epidemiološko modeliranje. On je, tvrdi, u ovom radu koristio SIRE epidemiološkim modelom kako bih utvrdio učinak mjera kao i trenutno stanje u širenju Covid 19.

U predstavljenim grafikonima, navodi, vidljiv je broj novozaraženih i postotak osoba koje su došle u kontakt sa Covid 19 i stekle imunitet, a kroz iste se potom vidi da dolazi do prestanka širenja bolesti. 

Foto: Bljesak.info / Broj novozaraženih osoba
Foto: Bljesak.info / Postotak zaraženih osoba 

''Činjenica da smo postigli kolektivni imunitet opravdava i veliki broj osoba bez simptoma, a pozitivitetom na Covid 19 (osobe koje su u prethodnom razdoblju prebolovale bolest, a zbog ispoljavanja lakših simptoma nisu se obraćali liječniku.)'', kaže za Bljesak.info epidemiolog Alajbegović.

Dodaje kako se i mali broj osoba sa općim infektivnim simptomima - koji se trenutno registrira, može se pripisati nespecifičnosti PCR testa (kao što je poznato PCR na Covid 19 može pokazati pozitivitet na još 64 vrste bakterija, gljivica, virusa).

Činjenica da postoji mogućnost da smo dosegli kolektivni imunitet, u sljedećem razdoblju bi trebala nagnati donositelje mjera da urade detaljniju analizu broja oboljelih (po općinama) kako bi mogli izdvojiti područja sa stečenim imunitetom i na koja u sljedećem razdoblju ne bi trebalo primjenjivati mjere za sprečavanje širenja Covid 19, smatra dr. Alajbegović.

Podsjećamo, na području HNŽ-a do sada je na Covid 19 registirano pozitivno 4.216 slučajeva te preminule 53 osobe.

Kopirati
Drag cursor here to close