Pozitivne 173 osobe u HNŽ-u

U BiH 1414 novih zaraza koronom, umrle 44 osobe, FBiH se nada ruskom cjepivu

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB testirano je 763 uzoraka.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 03. 2021. u 11:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na koronavirus pozitivne su 173 osobe, a šest osoba je preminulo. 

Naime, preminuli su muškarac iz Mostara rođen 1949. godine, muškarac iz Gruda rođen 1929. godine, žena iz Čitluka rođena 1943. godine, žena iz Širokog Brijega rođena 1936. godine, žena iz Mostara rođena 1939. godine i muškarac iz Stoca rođen 1953. godine.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB testirano je 763 uzoraka. Pozitivnih je 173 i to: 115 iz Mostara, 20 iz Konjica, 5 iz Stoca, 14 iz Čapljine, 12 iz Čitluka i 7 iz Jablanice.

Na bolničkom liječenju trenutno je 95 bolesnika, od kojih je 15 na invazivnoj i 2 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno. Tijekom posljednja 24 sata hospitalizirano je 8, a otpušten 1 pacijent.

Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su jučer 203 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi su 1753 rješenja.

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata potvrđeno još 1414 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega 958 u Federaciji BiH, 414 u Republici Srpskoj i 42 u Brčko distriktu.

Od posljedica zaraze preminule su 44 osobe, od čega šest u Republici Srpskoj, a 38 u Federaciji BiH.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina je među deset zemalja s najvećom smrtnosti od posljedica korona virusa.

Iako dva entiteta vode potpuno samostalnu zdravstvenu politiku, stanje u cijeloj BiH gotovo je identično i stoga epidemiolozi traže slične mjere.

"U uzlaznoj smo liniji i to je signal za pooštravanje svih mjera", kazala je za televiziju N1 Jela Aćimović, epidemiologinja iz Banje Luke.

Logično je očekivati da se stanje iz Sarajeva uskoro preslika i na druge dijelove zemlje, ocijenila je.

Međutim, dodatnim ograničenjima odlučno se protive ugostitelji iz RS koji strahuju da bi ih novi lockdown prisilio na stečaj i obvezno na otpuštanje do dvije tisuće zaposlenih.

"Ako ugostiteljske objekte zatvore sastajanje građana će se samo preseliti u kuće", kazao je na konferenciji za novinare Dalibor Šajić, predsjednik udruge ugostitelja RS.

Apelirao je na entitetski krizni stožer da ne uvodi dvotjedni lockdown o kojemu se nagađa.

"Epidemiju COVID-19 moguće je pobijediti jedino ako se uvede totalni "lockdown" i krene s masovnom imunizacijom stanovništva", kaže za Al Jazeeru Balkan doktor Ednan Drljević infektolog koji radi u COVID odjelu u Općoj bolnici "Dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu i koji se nalazi na prvoj liniji fronta u borbi protiv korona virusa već više od godinu.

"Životna želja mi je da strani predstavnici ili visoki predstavnik okupe naše političke vođe, da ih zatvore u neki hotel i prije donošenja novog izbornog zakona, natjeraju ih da se dogovore da uvedu "lockdown" i da nabave cjepivo. To bi međunarodna zajednica morala napraviti, jer ovo što se događa je u sklopu politike koja sa strukom nema veze", kazao je Drljević.

S druge strane, kako je kazala direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ Andrea Jurić da ''BiH zbog financijskih razloga ne može držati tvrdi lockdown.

"To sebi mogu priuštiti samo vrlo bogate zemlje", rekla je Jurić za 24sata, dodajući kako se situacija neće smiriti u skorije vrijeme ako odmah ne počne cijepljenje stanovništva.

Krizni stožer Federacije BiH zbog pogoršanog epidemiološkog stanja predložio je uvođenje dodatnih ograničenja poput duljeg noćnog policijskog sata i zabrane rada ugostiteljskih objekata te posluživanja gostiju u zatvorenim prostorima no entitetska vlada to za sada odbija i fokusira se na nabavku cjepiva.

Premijer Fadil Novalić potvrdio je u četvrtak da su za Federaciju naručili 500 tisuća doza cjepiva Sputnjik V po cijeni od 14,31 eura po dozi.

Vlasti RS su još prije dva mjeseca naručile oko 400 tisuća doza istog tog cjepiva, a do sada su primile 10 posto te količine.

"Čekamo još potpis s ruske strane i ako sve bude u redu prvih 100 tisuća doza stići će narednog tjedna", kazao je Novalić na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Federacije BiH sazvanoj na temu epidemiološke situacije.

Novalić je priznao da je stanje s nabavkom cjepiva zapravo kaotično jer su vlasti dva entiteta tek potkraj veljače od Predsjedništva BiH informirane kako se uopće ne zna kada će stići ono naručeno posredstvom mehanizma COVAX te da se Federacija BiH i RS moraju "same snalaziti" odnosno preuzeti zadaću koju je trebala obaviti država.

"Da smo htjeli glumiti državu mi smo cjepivo mogli nabaviti još u prosincu prošle godine", bio je Novalićev komentar.

"Vlastima u RS-u sve je bilo jednostavnije jer oni to ionako redovito čine radeći istodobno sve ono što radi BiH kao država", rekao je.

ZHŽ

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirana je 171 osoba, od čega 2 retestirano.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirano je 95 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa  iz Širokog Brijega 37 (19 muških i 18 ženskih), Gruda 29 (14 muških i 15 ženskih), Posušja 16 (7 muških i 9 ženskih) te Ljubuškog 14 (7 muških i 7 ženskih) osoba.

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar od COVID-19 preminula je žena iz Širokog Brijega 1936. godište.

Zabilježen je slučaj reinfekcije kod muške osobe iz Posušja 1959. godište.  

Od prisustva koronavirusa oporavilo se 11 osoba, iz Širokog Brijega 6, Gruda 2, Ljubuškog 2, Posušja 1.                      

U samoizolaciji nalazi se 1.130 osoba, dok je 66 osoba izašlo iz samoizolacije.

Na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa pozitivne su 583 osobe:

-          Široki Brijeg – 218

-          Ljubuški – 61

-          Grude –207

-          Posušje – 97

Kopirati
Drag cursor here to close