Mogućnost liječenja i u SKB-u?

HNŽ: 300.000 KM za liječenje neplodnosti

Federalno ministarstvo zdravstva izvijestilo je prošli tjedan kako su se pokrenule aktivnosti s ciljem formiranja Povjerenstva za primjenu postupaka MPO
Lifestyle / Zdravlje | 29. 01. 2019. u 13:42 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u Financijskom planu za 2019. godinu osigurao je 300.000 KM za medicinski potpomognutu oplodnju (MPO) kada zakon krene u primjenu, rečeno je za Bljesak.info iz ZZO-a.

Naime, nakon što je prošle godine usvojen zakon o liječenju MPO, Federalno ministarstvo zdravstva izvijestilo je prošli tjedan kako su se pokrenule aktivnosti s ciljem formiranja Povjerenstva za primjenu postupaka MPO te se u više navrata obraćalo kliničkim centrima u Federaciji BiH s molbom da predlože članove ove Komisije.

''Zakonom je propisano da će se opseg prava na biomedicinski pomognutu oplodnju na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja, kao i način formiranja cijene pojedinačnih postupaka biomedicinski pomognute oplodnje, utvrditi na prijedlog Povjerenstva za primjenu postupaka biomedicinski pomognute oplodnje i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, a u suradnji sa županijskim zavodima zdravstvenog osiguranja'', rekao je ranije za Bljesak.info federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

U roku od šest mjeseci od dana formiranja, navodi ministar, Povjerenstvo će izraditi smjernice za obvezno liječenje neplodnosti, a u smislu definiranja primjerenih metoda biomedicinski pomognute oplodnje. Uz to, nužno je donošenje i pravilnika o zdravstvenim ustanovama gdje će se vršiti postupci liječenja.

U veljači prošle godine, dok zakon još nije bio usvojen, iz županijskog ZZO-a rečeno nam je da po informacijama kojima raspolažu nijedna ugovorna zdravstvena ustanova u HNŽ nije stekla/osigurala sve potrebne uvjete za obavljanje navedenih usluga, dok nam je u utorak iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar potvrđeno kako se radi na ostvarivanju uvjeta.

''Zakon o Biomedicinski potpomognutoj oplodnji u FBiH usvojen je tek 27. srpnja 2018. tako da sada planiramo i poduzimamo određene mjere u svrhu pokretanja i razvoja tog dijela ginekologije'', rekla je za Bljesak.info predstojnica klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar, Vajdana Tomić.

Podsjećamo kako se, prema podacima Sarajevskog otvorenog centra, u BiH nalazi oko 50.000 neplodnih parova.

Kopirati
Drag cursor here to close