Pazite!

HBŽ bez seruma protiv zmijskog griza

Trenutno vlada opća nestašica seruma protiv zmijskog griza.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 05. 2021. u 10:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Čitatelj / Uhvaćen u Neumu

Zbog nestašice seruma protiv zmijskog ugriza iz Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije upozoravaju i apeliraju na pojačan oprez prilikom boravka u prirodi.

Kako je za Fenu kazala ravnateljica Zavoda dr. Diana Mamić, serum je na vrijeme naručen, osiguran je i novac potreban za nabavku, ali je problem što seruma jednostavno nema na tržištu.

''Zavod za javno zdravstvo Hercegbosanske županije trenutno raspolaže s nekoliko doza kojima sa 31. svibnjem istječe rok trajanja. Mi smo u svakodnevnom kontaktu s dobavljačem, očekujemo neka rješenja, ali zbog trenutne situacije morali smo pozvati stanovništvo na dodatan oprez prilikom izlaska u prirodu'', kazala je Mamić.

U Domu zdravlja Tomislavgrad Feni su kazali da posjeduju samo jednu dozu seruma protiv zmijskog ugriza te da trenutno privatnim kanalima pokušavaju u inozemstvu nabaviti nekoliko doza.

Iz te zdravstvene ustanove dali su nekoliko savjeta što treba učiniti u slučaju da vas ugrize zmija.

Mjesto ugriza nikako se ne smije zarezivati ili podvezivati niti se preporuča isisavanje otrova. Potrebno je leći i umiriti se, uzeti lijek protiv bolova te pozivati hitnu pomoć koja će pružiti stručnu pomoć.

U proljetno vrijeme nisu samo ljudi ugroženi, već i domaće i druge životinje.

U Veterinarskoj stanici Tomislavgrad ovoga proljeća već su imali nekoliko intervencija na govedima i psima.

''U Veterinarskoj stanici nemamo serume protiv ugriza zmije. Vlasnik ozlijeđene životinje u ljekarni kupuje dozer sa serumom, ako ga ima, a koji je jako skup, a veterinar ga ubrizga ili se životinja tretira konzervativnim metodama liječenja zbog svog prirodno izraženog imuniteta'', pojasnio je proceduru liječenja direktor Veterinarske stanice u Tomislavgradu Jozo Jurčević.

Kopirati
Drag cursor here to close