''Garantirano''

Gincburg: Nema nijednog smrtnog slučaja nakon cijepljenja Sputnjikom V

Prva i druga komponenta cjepiva Sputnjik V mogu se dobiti u različitim zemljama.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 03. 2021. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do sada nije zabilježen nijedan smrtni ishod nakon primanja cjepiva protiv virusa korona Sputnjik V, izjavio je direktor ruskog Naučnog centra "Gamaleja" Aleksandar Gincburg.

"Oni koji su cijepljeni garantirano neće morati biti hospitalizirani i virus im se neće spustiti u pluća. Odnosno, nakon dolaženja u dodir s ovom bolešću kod cijepljenih Sputnjikom V, na vrlo velikom broju ispitanika nisu zabilježeni teški slučajevi, a da ne govorimo o smrtnim slučajevima. Svi cijepljeni su zaštićeni", naglasio je Gincburg tijekom online brifinga.

On je naglasio da su nezavisni eksperti iz nekoliko zemalja primijetili da nije bilo ozbiljnih neželjenih efekata nakon cijepljenja Sputnjikom V.

Gincburg je naveo da je u Argentini izvršen "veliki nadzor cjepiva" i tamo je više od 300.000 dobrovoljaca cijepljeno Sputnjikom V.

Prema izvještaju lokalnog Ministarstva zdravlja, kod cijepljenih nisu primijećeni neželjeni efekti, prenio je "Sputnjik".

Gincburg je dodao da se nakon cijepljenja mogu javiti samo one nuspojave koje su navedene u uputstvima za preparat: povišena temperatura do 38 stupnjeva, glavobolja, bolovi u mišićima, te crvenilo na mjestu uboda.

Naveo je i da je do sada proizvedeno više od deset milijuna doza cjepiva protiv virusa korona Sputnjik V, piše Srna.

Gincburg je objasnio da sve partije cjepiva prolaze kontrolu u Centru "Gamaleja" prema 18 parametara i kvalitetu svih preparata je isti.

Precizirao je da se prva i druga komponenta cjepiva Sputnjik V mogu dobiti u različitim zemljama.

Gincburg je objasnio da razmak između cijepljenja prvom i drugom komponentom može da se poveća na 60 dana i naglasio da to neće uticati na efikasnost cjepiva.

"Cjepivo Sputnjik V formira imunitet koji omogućava da se prilikom ponovnog susreta s virusom aktiviraju antitijela u roku od dva do tri dana", dodao je on.

Prema njegovim riječima, cijepljenje prvom komponentom cjepiva Sputnjik V može poboljšati imunitet onima koji su preležali virus korona, dok druga komponenta možda neće pružiti dodatnu zaštitu.

Direktor Centra "Gamaleja" rekao je i da Sputnjik V štiti od britanskog soja kovida 19, a da su u toku istraživanja o zaštiti od drugih sojeva.

Gincburg je potvrdio da je planirano da se u Italiji do maja proizvodi 10 milijuna doza cjepiva Sputnjik V mjesečno.

On je dodao da su u početnoj fazi pregovori o mogućnosti puštanja ovog preparata i u drugim zemljama EU, uključujući Njemačku i Francusku.

Cjepivo Sputnjik V koju proizvodi Naučno-istraživački institut "Gamaleja" u suradnji s Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. kolovoza potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrirano cjepivo protiv virusa korona na svijetu.

Cjepivo je napravljeno na provjerenoj i dobro izučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, a njena efikasnost je iznad 90 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close