Djeca i temperatura

Gdje je nestao sirup Dalsy?

Roditelji koji su djeci davali ovaj sirup zabrinuti su i kažu da ne znaju koja je zamjena najbolja. U većini slučajeva nude im Neofen.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 09. 2018. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U bh. ljekarnama više se ne može kupiti sirup Dalsy, koji se koristi za snižavanje temperature kod djece. Iz ljekarni u Federaciji BiH i Republici Srpskoj kazali su za Dnevni avaz da ovog lijeka u prodaji nemaju više od mjesec te da daju zamjenske sirupe, ali mnogi roditelji zbog toga negoduju, tražeći upravo ovaj. 

''Već duže vrijeme kod nas nema sirupa Dalsy'', kazali su nam iz ljekarne Betty iz Banja Luke, pojašnjavajući da ovog lijeka nema u nabavci.

Ista je situacija i u ljekarnama u Kantonu Sarajevo, a iz Apoteka Sarajevo za Dnevni su avaz rekli kako su ih iz predstavništva Mylan, koji je nositelj odobrenja za prometovanje sirupa Dalsy u BiH, informirali da su još 17. srpnja Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH obavijestili o nestašici ovog sirupa.

''Lijeka neće biti na bh. tržištu sigurno do kraja ove godine. Točne razloge nestašice ni mi ne znamo'', kazala je za Avaz Alma Melić, viša stručna suradnica u Apotekama Sarajevo.

Roditelji koji su djeci davali ovaj sirup zabrinuti su i kažu da ne znaju koja je zamjena najbolja. U većini slučajeva nude im Neofen.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH navode da nemaju informacije o nestašici sirupa na tržištu. Kažu da lijek sigurno nije povučen te da je, prema njihovoj evidenciji, u prodaji registriran do 2020. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close