Prevencije radi

Francuska poziva građane da ponovno nose maske u javnom prijevozu

Francuska je zabilježila novih 17 601 slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, što je najveći broj zabilježen u ponedjeljak još od 18. travnja.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 06. 2022. u 07:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuzi bi ponovno trebali početi nositi maske na napučenim mjestima, pogotovo u javnome prijevozu, budući da se Francuska bori s novim valom oboljelih od kovida, kazala je ministrica zdravstva Brigitte Boruguignon u ponedjeljak.

"Ne kažem da bi trebalo biti obvezno, no molim stanovnike Francuske da stave masku u javnome prijevozu", kazala je za RTL te dodala da je to "građanska dužnost".

"Nije da samo preporučam, već to od vas tražim", dodajući da bi maske ponovno trebalo nositi i u drugim zatvorenim prostorima, kao što su radna mjesta i trgovine.

Francuska je zabilježila novih 17 601 slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, što je najveći broj zabilježen u ponedjeljak još od 18. travnja.

Prije pet dana, čelnik kampanje za cijepljenje Alain Fischer potvrdio je da zemljom hara novi val kovida, potaknut pojavom novih varijanti virusa, kao i drugdje u Europi, te dodao da je osobno za ponovno uvođenje obveznog nošenja maski u javnome prijevozu.

Novi slučajevi zaraze u Francuskoj polako, ali sigurno rastu od kraja svibnja, te se na sedmodnevni prosjek dnevnih slučajeva povećao više od četverostruko, s 17 705 slučajeva 27. svibnja na 71 018 u ponedjeljak.

Ukupni je broj ipak pet puta manji od rekordnog s početka godine, koji je iznosio 366 179.

Broj hospitaliziranih zbog bolesti najmanji je u pola godine te je 18 lipnja iznosio 13 876, no otad je narastao za 1223 te iznosi 15 099, što je najviše u posljednjih četiri tjedna.

Tradicionalno postoji dvotjedna odgoda između porasta broja slučajeva i hospitalizacija, kao i između hospitalizacija i smrti.

Broj smrtnih slučajeva od kovida u Francuskoj povećan je za 48 unutar 24 sata u utorak, te ukupno iznosti 149 406.

Kopirati
Drag cursor here to close