Antonela Šimović

Fizioterapeutkinja savjetuje - Kada bi beba trebala moći sjediti?

O razvoju motorike za podcast Rastući s djecom portala Bljesak govorila je Antonela Šimović, magistrica fizioterapije, licencirana Bobath i Schroth terapeutkinja
Lifestyle / Zdravlje | 23. 03. 2024. u 10:50 A.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva godina života djeteta je motorički vrlo zahtjevna, a jedan od ključnih događaja u razvoju motorike je podizanje u položaj sjedenja. Ono što se roditelje najčešće brine je kada je normalno da dijete može sjediti te treba li ga posjedati ili pustiti da samo dođe u sjedeći položaj.

Bilo bi korisno da roditelji poznaju razvojni slijed motorike kako bi znali kada se što može očekivati u razvoju, kako bi lakše pratili dijete i brinuli o njemu. O razvoju motorike za podcast Rastući s djecom portala Bljesak govorila je Antonela Šimović, magistrica fizioterapije, licencirana Bobath i Schroth terapeutkinja, te otkrila da svako kašnjenje od normalnog razvoja koje je duže od 3 mjeseca nije dopustivo i zahtijeva stručnu pomoć.

Što se tiče sjedenja, normalno je da dijete u sjedeći položaj može doći između 6. i 8. mjeseca, uz toleriranje kašnjenja sve do 10 mjeseca.

''Ako se dijete posjedne od 6 do 8 mjeseci – super, ako bude malo sporije pa se posjedne od 8 do 10 mjeseci – mogla bih oprostiti, mada se tu već smatra da je potrebna dodatna podrška.''

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Bljesak.info (@bljesak.info)


Ne posjedajte dijete iz zraka, pustite ga da s poda sjedne samo

Ono što je još važnije napomenuti je da dijete ne postavljamo u položaj sjedenja, nego da pustimo dijete da samo s poda dođe do sjedećeg položaja.

''Sjedanje je dosta motorički zahtjevno za dijete i uvijek se neka koplja lome oko tog sjedenja. Dijete trebamo pustiti da se samostalno posjedne iz razloga što dijete kroz to samostalno posjedanje razvija obrambene reakcije, i te obrambene reakcije se tad ili razviju ili ne razviju. Ako vi dijete spustite iz zraka i stavite da sjedi i ogradite ga jastucima, ono ne zna kako je sjelo. Samim tim što to ne zna, dijete nije sebi razvilo obrambene reakcije da dođe do tog sjedenja. Zašto su prije ograđivali jastucima? Zato što je dijete padalo! Dijete koje se posjedne samo neće pasti, a ako i padne dočeka se na ruke - uz postranične, prednje i stražnje obrambene reakcije. Dijete kad se posjedne samo, vi slobodno možete ostaviti da sjedi i obaviti nešto''.

Važnost naučenih obrambenih reakcija posebno se manifestira kasnije kroz razvoj.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Bljesak.info (@bljesak.info)

''Te obrambene reakcije su posebno važne poslije, kad dijete hoda. Znate ono kad roditelj kaže - ''Kad god padne, razbije glavu. Mi smo vječito na CUM-u. Zašto? Te obrambene reakcije nisu razvijene i onda imate dijete koje zapne. Ne možete vi njemu s godinu dana reći: "Hej, stavi ruke kad padaš''. Jako je važno da se to zna, da se to u biti razvija samostalnim posjedanjem i poslije finalizira tim četveronožnim puzanjem, tako da ta djeca i poslije kad padaju – a djeca moraju padati - imaju obrambene reakcije, i onda smo sigurni da neće biti nekih većih ozljeda."

U novoj epizodi podcasta doznajte kako izgleda normalan razvoj motorike u prvoj godini, kako prepoznati znakove da nešto nije u redu, što su hipotonus, hipertonus ili distoni sindrom, što je Baby handling, a možete čuti i mišljenje stručnjaka o raznim pomagalima poput guralica, hodalica, baby bouncera, nosiljki i sl.

Video: Antonela Šimović: "Normalno je da dijete prohoda do 18 mjeseci"
Kopirati
Drag cursor here to close