Crne brojke

Europa u brigama: Pandemija povećala broj samoubojstava mladih

U Europi se svaki dan zbog problema s mentalnim zdravljem izgubi troje mladih života, ističe UNICEF u izvješću "The State of the World’s Children 2021: On My Mind".
Lifestyle / Zdravlje | 21. 01. 2022. u 13:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samoubojstvo je 2021. bilo po brojnosti drugi uzrok smrti mladih te bi se u postpandemijskom dobu EU trebao snažnije posvetiti  nagomilanim problemima europske mladeži, rekao je u četvrtak u Europskom parlamentu Dragoș Pîslaru, član Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja, piše Hina.

Nakon što je u prosincu Europska komisija 2022. godinu imenovala Europskom godinom mladih, u četvrtak je na plenarnoj sjednici EP-a otvorena prva rasprava o specifičnim problemima mladih, s posebnim fokusom na mentalno zdravlje, zapošljavanje i socijalni oporavak u postpandemijskom dobu. 

Mladi su, složili su se eurozastupnici, jedna od skupina koje je pandemija posebno pogodila, značajno im je smanjila na mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja, narušila društveni život i posljedično tome njihovo mentalno zdravlje.

"Važno je raditi na pitanjima mentalnog zdravlja i shvatiti mlade ozbiljno jer je u 2021. samoubojstvo bilo drugi po brojnosti uzrok smrti mladih u EU", upozorio je rumunjski zastupnik Pislaru iz redova liberala koji je na sjednici bio zadužen za predstavljanje usmenih pitanja o prevladavanju posljedica koje je pandemija ostavila na mlade.

"Tražimo od mladih da budu hrabri, da izduraju, da bolje i više uče bez ljudskog kontakta, na daljinu,  i da rade, često neplaćeni ili uvelike potplaćeni (...) Tražimo da izguraju bez obzira na strahove i silan zamor. Podbacili smo kao društvo jer nismo priznali da je za mlade ljude u Europi trenutno jako teško, guramo ih preko ruba", istaknuo je Pislaru u svom izlaganju.

Upozorio je da mladima ne dajemo dovoljno nade, ali postavljamo sve više prepreka.

"I onda smo šokirani kada saznamo da je među njima samoubojstvo u 2021. bio drugi vodeći uzrok smrti. Usprkos tome, i dalje se nedovoljno bavimo mentalnim zdravljem mladih, a rizik s kojim se suočavamo nije više 'lockdown' generacija već uistinu izgubljena generacija", istaknuo je rumunjski zastupnik.

Na činjenicu da je samoubojstvo bio drugi vodeći uzrok smrti među mladima u prvoj pandemijskoj godin upozorio je UNICEF u zvješću iz listopada 2021

U njemu se navodi da je među dječacima od 10 do 19 godina smrtnost uzrokovana samoubojstvom više nego dvostruko veća u odnosu na djevojčice te da samo prometne nesreće usmrćuje više mladih između 15 i 19 godina.

U Europi se svaki dan zbog problema s mentalnim zdravljem izgubi troje mladih života, ističe UNICEF u izvješću "The State of the World’s Children 2021: On My Mind".

Službeni podaci za Hrvatsku govore da je u prvoj pandemijskoj godini broj samoubojstava u odnosu na 2019. neznatno porastao, ali da je u skupini mladih između 15 i 25 godina broj samoubojstava skočio za 57,1 posto.

Pandemija je, potvrdili su parlamentarci, dodatno ugrozila njihove šanse za zapošljavanje i obrazovanje.

Po istraživanju Eurostata, nezaposlenost mladih u Europskoj iznosi 17%, navela je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close