Tuzla

Počeo II Simpozij o smanjenju smrtnosti majki i novi napreci u kliničkoj medicini

Drugi Internacionalni Simpozij o smanjenju smrtnosti majki i novi napreci u kliničkoj medicini je skup najvećeg formata iz ove oblasti.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 09. 2021. u 21:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi Internacionalni Simpozij o smanjenju smrtnosti majki i novi napreci u kliničkoj medicini je skup najvećeg formata iz ove oblasti.

Simpozij je počeo danas u Narodnom pozorištu Tuzla i trajat će do sutra, 18.9.2021. godine.

Današnji dio programa počeo je glazbenim nastupom ''Balzike'', nakon čega su se prisutnima obratili dr. sci. Suda Tinjić, predsjednica lokalnog Organizacijskog odbora i direktorica Udruženja za ultra zvuk u medicini ''IAN DONALD'' Tuzla, izvršnog organizatora Simpozija, Božo Jurić, ministar zdravstva u Vladi TK.

Nakon uvodnog obraćanja pročitano je i pismo podrške prof.dr. Vjekoslava Mandića, Ministra zdravstva FBIH.

Eminentni stručnjaci iz preko 10 zemalja svijeta govorit će o najnovijim dostignućima u perinatalnoj medicini, o brojnim temama vezanim za zdravlje žena, majki i djece.

Na Simpoziju će se govoriti o problemima smrtnosti majki na porođaju kao i kako smanjiti maternalni mortalitet te iz oblasti humane reprodukcije i njenog značaja za sve ostale aktivnosti u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama regije.

''Jedna od najvećih tragedija u svijetu nažalost je umiranje trudnica. Sav svijet je  danas usmjeren na to da se tragedija smrtnosti trudnica, tragedija zemalja u razvoju, a sramota za razvijene zemlje, makar ublaži. 2000. godine održan je sastanak  gdje je bilo dogovoreno da se za 15 godina prepolovi smrtnost majki, ali nažalost jako malo je od toga učinjeno,” rekao je akademik Asim Kurjak, Republika Hrvatska.

''Ovo je izvanserijski skup međunarodnog nivoa. Skup je prije svega posvećen trudnicama, budućim majkama i pokušaj da se smanji smrtnost trudnica koja je visoka pogotovu u slabo razvijenim zemljama.  Sutra će također biti sličnih predavanja kao i danas, ali najviše ćemo se fokusirati na analizu djeteta dok je još u utrobi. Danas to možemo sa suvremenim ultrazvučnim tehnikama. Također bit će govora o utjecaju pandemije na edukaciju, trening, istraživanje jer je tu došlo do nekih promjena,” kazao je akademik Osman Sinanović, BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close