Ravnatelj ZJZ FBiH

Dr. Skočibušić: Majmunske boginje ne predstavljaju veliku opasnost za populaciju

''Federacija BiH još uvijek nije razmatrala opciju nabave cjepiva protiv majmunjskih boginja'', kazao je dr. Skočibušić
Lifestyle / Zdravlje | 28. 06. 2022. u 18:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se slučaj zaraze majmunskim boginjama nedavno pojavio u susjednim zemljama, u Federaciji Bosne i Hercegovine nije prijavljen niti jedan slučaj sumnje na taj virus. Informacija je to koju nam je u ponedjeljak potvrdio ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) FBiH dr. Siniša Skočibušić.

 U pisanom odgovoru ravnatelja dr. Skočibušića nismo dobili dogovor u kojim ustanovama u FBiH je moguće izvršiti testiranje na virus.

Nabavljanje cjepiva?

''Što se tiče testiranja uzoraka sumnjivih na virus majmunskih boginja, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je Federaciji BiH kao opciju ponudila slanje uzoraka na analizu u jednu od svojih referalnih laboratorija'', kazao je za Bljesak.info dr. Siniša Skočibušić.

Kako su iz ZJZ FBiH ranije naveli cijepljenje protiv velikih boginja štiti i od majmunskih boginja. Ipak, u FBiH se još ne razmatra mogućnost nabave cjepiva protiv majmunskih boginja.

''Federacija BiH još uvijek nije razmatrala opciju nabave cjepiva protiv majmunjskih boginja s obzirom na to da nemamo niti jedan potvrđen slučaj, kao i činjenicu da ovaj virus nema veliki epidemijski potencijal te kao takav ne predstavlja veliku opasnost za opću populaciju'', ističe dr. Skočibušić.

Poznat protokol

Majmunske boginje su obično samoograničavajuće, s blagim ili umjerenim simptomima, ali mogu imati teški oblik kod nekih osoba, kao što su djeca, trudnice ili osobe koje su sa oslabljenim imunitetom zbog drugih zdravstvenih stanja, naveli su iz ZJZ FBiH. Liječenje je, tvrde, uglavnom simptomatsko, a koriste se i određeni antivirotici.

''Protokol u slučaju sumnje na pojavu majmunskih boginja isti je kao i za druge zarazne bolesti, a uključuje kliničku obradu pacijenta, laboratorijsku potvrdu slučaja, istragu slučaja te liječenje prema kliničkoj slici'', kazao je za Bljesak.info ravnatelj ZJZ FBiH dr. Siniša Skočibušić.

Podsjećamo, majmunske boginje su virusna bolest. Prijenos na ljude može se dogoditi kontaktom sa zaraženom životinjom ili čovjekom, ili s ljudskim tjelesnim materijalom koji sadrži virus. Kako navode iz Zavoda, s osobe na osobu se prenosi vrlo bliskim kontaktom s lezijama (ozljedama na koži, sluznicama), tjelesnim tekućinama, respiratornim kapljicama i kontaminiranim materijalima kao što je posteljina. Razdoblje inkubacije majmunskih boginja obično je od 6 do 13 dana, ali može trajati od 5 do 21 dan.

Pojava osipa

Simptomi uključuju groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, bolove u leđima, natečene limfne čvorove, zimicu i iscrpljenost. Obično se razvija osip. To često počinje na licu, a zatim se na druge dijelove tijela uključujući genitalije. Osip prolazi kroz različite faze, a može izgledati kao varičele ili sifilis, prije nego se konačno formira krasta koja kasnije otpada, naveli su u svibnju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kako su ranije naveli, ZJZ FBiH, ''u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo, nastavlja pratiti situaciju, a redoviti kontakt je ostvaren sa Europskim centrom za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i uredom SZO''.

Kopirati
Drag cursor here to close