Svjetska zdravstvena organizacija

WHO: Širenje majmunskih boginja izvan Afrike može se obuzdati

Odluka o cijepljenju uslijedila je nakon što su vlasti od početka svibnja istražile 237 sumnjivih i potvrđenih slučajeva virusa u 19 zemalja svijeta.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 05. 2022. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijenos i širenje novih slučajeva majmunskih boginja izvan endemskih zemalja središnje i zapadne Afrike može se obuzdati, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija, dok istodobno sve više vlada najavljuje limitirano cijepljenje u borbi protiv ovoga virusa.

Odluka o cijepljenju uslijedila je nakon što su vlasti od početka svibnja istražile 237 sumnjivih i potvrđenih slučajeva virusa u 19 zemalja svijeta.

Dužnosnici WHO-a kažu kako se očekuje povećanje toga broja, no u dosad zaraženih nije se radilo o težim oblicima bolesti.

Znanstvenici ne očekuju da će se epidemija majmunskih boginja razviti u pandemiju poput covida, s obzirom na to da se virus ne širi tako lako kao Sars-Cov-2.

Majmunske boginje obično su blaga virusna infekcija koja je endemična u dijelovima zapadne i središnje Afrike. Širi se uglavnom bliskim kontaktom i do nedavnog izbijanja virus je rijetko evidentiran u ostalim dijelovima svijeta, zbog čega je nedavna pojava bolesti u Americi i Europi izazvala bojazan od naglog širenja.

Premda su majmunske boginje u medicini poznate već 40 godina, WHO je objavio da se prvi put pojavilo istodobno više slučajeva u raznim zemljama svijeta i među ljudima koji nisu putovali u endemske regije Afrike.

No UN-ova agencija kaže da bi epidemije u neendemskim zemljama mogle biti stavljene pod kontrolu, kao i prijenos majmunskih boginja s čovjeka na čovjeka.

I Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) umanjio je bojazan od mogućeg širenja bolesti.

"Potičemo vas da pojačate praćenje pojave novih slučajeva majmunskih boginja da biste ustanovili gdje se najviše prenose i da biste doznali kako se razvijaju i šire", rekla je Sylvie Briand, direktorica WHO-ova Odjela za globalnu pripremu za infekcije.

Istaknula je da epidemija "nije uobičajena", ali je zasad "obuzdana".

Dostupna su cjepiva i lijekovi za majmunske boginje, dodala je Briand, pozvavši na odgovarajuće mjere suzbijanja, više istraživanja i globalnu suradnju.

"Nemojmo od krtičnjaka praviti planinu", rekla je u utorak na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini u Ženevi.

Ciljana cijepljenja

Neke zemlje već poduzimaju mjere opreza da bi zajamčile zaštitu ljudima koji su možda bili izloženi virusu.

U utorak su francuske zdravstvene vlasti preporučile cijepljenje rizičnih odraslih osoba koje su bile u kontaktu s osobama s potvrđenim majmunskim boginjama, kao i zdravstvenog osoblja koje je zbog prirode posla izloženo kontaktu sa zaraženim pacijentima.

Danska je učinila slično, omogućivši cijepljenje onima koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima. Dosad su ondje evidentirana dva slučaja.

Njemačka je donijela odluku o tomu da, u slučaju pogoršanja epidemije, na raspolaganju bude 40.000 doza cjepiva.

Ministar zdravstva Karl Lauterbach kazao je da bi se epidemija mogla suzbiti ranom intervencijom i da u Njemačkoj nije objavljen početak nove pandemije, a visoki dužnosnici WHO-a u ponedjeljak su objavili slične smjernice.

Američki zdravstveni dužnosnici u ponedjeljak su pripremili određenu količinu cjepiva, a takav su potez prve poduzele britanske vlasti. Ondje je cjepivo ponuđeno zdravstvenim radnicima i ostalim osobama za koje se sumnja da su prošli tjedan mogle biti izložene virusu.

Bez mutacija

Svi dosadadšnji potezi uslijedili su u trenutku kada znanstvenici pokušavaju doznati više o načinima prijenosa virusa i o tomu koje bi skupine mogle biti najugroženije.

Briand je ponovila stajalište WHO-a po kojemu je malo vjerojatno da je virus dosad mutirao, no dodala je da bi njegov prijenos mogao biti posljedica promjena u ponašanju ljudi, osobito nakon češćih kontakata i druženja u cijelome svijetu poslije ukidanja restrikcija uvedenih za vrijeme pandemije covida-19.

Zdravstveni stručnjaci vode računa o potencijalnim mutacijama koje bi virus mogle učiniti lakše prenosivim ili težim.

Većina slučajeva zaraze prijavljena je među muškarcima koji su imali spolne odnose s muškarcima, a Briand je rekla da je posebno važno pokušati se usredotočiti na to da se spriječi prijenos virusa spolnim putem.

Najčešći simptomi bolesti su groznica i karakteristične lezije na koži.

Stopa smrtnosti od posljedica zaraze zapadnoafričkim sojem majmunskih boginja, koji je nedavno identificiran, iznosi oko jedan posto.

Kopirati
Drag cursor here to close