Dr. Mirsad Kacila

Doktor koji je pokrenuo usvajanje zakona o zabrani pušenja: Donijet će mnogo dobra

Dr. Kacila je za nakon usvajanja zakona kazao da je zahvalan svima koji su radili na ovom zakonu.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 05. 2021. u 20:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa 63 glasa 'za' zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH podržali su zakon o zabrani pušenja.

Europska unija

Naime, prvo spominjanje ovog zakona datira još iz 2018. godine. Otad je zakon, koji je prepisan od država Europske unije, ležao u ladicama Vlade FBiH.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i predsjednik Odbora za zdravstvo u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, dr. Mirsad Kacila ponovo je aktualizirao ovo pitanje.

Dr. Kacila je za "Avaz" nakon usvajanja zakona kazao da je zahvalan svima koji su radili na ovom zakonu.

Dom naroda Parlamenta FBiH

Dodao je da zakon treba proći još proceduru u Domu naroda Parlamenta FBiH.

''Smatram da će proći bez problema, a kad je već usvojen na Zastupničkom domu. Zakon će donijeti mnogo dobra građanima FBiH, a posebno našoj djeci'', zaključio je Kacila.

''Posebno bih istaknuo kolege iz Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Zadovoljni smo, ovu inicijativu sam podnio kao liječnik, ali i kao član SBB-a. Naporno smo radili na ovome s drugim kolegama na Parlamentu FBiH, uključujući i članove Odbora za zdravstvo, koji su dali jednoglasnu podršku. Konačno imamo nešto čime možemo biti zadovoljni i što možemo koristiti kao civilizirana zemlja'', poručio je Kacila.

Sanela Prašović-Gadžo, zastupnica SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, reagirala je na svom Facebook profilu nakon što je ovaj dom svojio zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima u Federaciji BiH.

''Zastupnički dom PFBiH usvojio je upravo Zakon o ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Dr. Mirsad Kacila i ja smo bili uporni insistirajući da se Zastupnički dom očituje o ovom zakonu. Javno smo komunicirali zašto je važno da se zakon usvoji'', napisala je Prašović-Gadžo.

Zahvalila se kolegama koji su danas podržali ovaj zakon.

-''U ovom trenutku sam sretna. Ne mogu vam opisati koliko. Rekli su mi da sam danas emotivno govorila, a ja sam prezentirala činjenice i pokazatelje iz istraživanja o štetnosti duhana i nargila, posebice za djecu i mlade. Ovo je važan korak. Prevažan. Hvala svim kolegama zastupnicima sto su podržali zakon. Hvala medijskim kućama na podršci. Idemo dalje'', navela je Prašović - Gadžo na Facebooku.

Kopirati
Drag cursor here to close