Podcast ''Sredinom''

Dr. Fazlibegović za Bljesak: Mostarci su sekirljivi ljudi, prednjačimo u naprasnoj smrti

Mostar kao okruženje ima dobru klimu i na taj način smanjuje broj kardiovaskularnih bolesti u odnosu na Sarajevo i Tuzlu, ali prednjači u naprasnoj smrti.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 09. 2022. u 12:02 M.L. | Bljesak.info
Dr. Emir Fazlibegović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kardiolog Emir Fazlibegović bio je gost 26. izdanja podcasta ''Sredinom''.

O Danima srca u Mostaru, infarktu kao najčešćem obliku srčanih bolesti, faktorima koji utječu na razvoj srčanih bolesti, simptomima i liječenju dr. Fazlibegović je govorio za Bljesak.info.

Dani srca se u Mostaru obilježavaju već 22 godine, a 15 godina program koji se organizira traje cijeli jedan tjedan.

Ove godine Svjetska zdravstvena organizacija je u fokus obilježavanja stavila srce i srčanost za pomoć svima.

''Dakle za humanost, za očuvanje prirode i za sebe. Srčano, sa srcem da radimo sve te poslove'', kazao je dr. Fazlibegović.

O faktoru rizika i kako se mjeri, te tko je podložniji srčanim bolestima - detaljno je objasnio gost 26. izdanja podcasta ''Sredinom'' - kardiolog Emir Fazlibegović, te dodaje kako ''kretanje najbolje usporava i prevenira proces ateroskleroze''.

Nerijetko se dešava i da mlade sportski aktivne osobe dožive infarkt. Te naprasne smrti su kako objašnjava doktor Fazlibegović rezultat više faktora.

''Ja sam predsjednik Radne grupe za naprasnu smrt Udruženja kardiologa BiH i bavim se time već dugo godina. Moja saznanja govore da su Mostarci sekirljivi ljudi, naprasiti, skloni jakim izljevima emocija i taj jug, temperament su dodatni faktor rizika za naprasne smrti, naročito kod mladih osoba'' rekao je ugledni kardiolog.

Napominje i da Mostar kao okruženje ima dobru klimu i na taj način smanjuje broj kardiovaskularnih bolesti u odnosu na Sarajevo i Tuzlu, ali prednjači u naprasnoj smrti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close