Mentalno zdravlje

Dječji tjedan u HNŽ-u: Kreće kampanja 'Ono što se izvana ne vidi'

Aktivnost podrazumijeva vrlo jednostavnu kreativnu akciju – nošenje jednog odjevnog predmeta izvrnuto. Jednostavna, laka za provedbu, akcija je jedan od načina uključivanja učenika u rasprave o emocionalnoj stabilnosti i mentalnom zdravlju.
Lifestyle / Zdravlje | 05. 10. 2021. u 12:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Centar za psihološku potporu "Sensus", u sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna pokreću kampanju posvećenu zaštiti mentalnoga zdravlja djece pod nazivom "Ono što se izvana ne vidi".

Riječ je o kampanji podizanja svijesti čiji je cilj potaknuti djecu i mlade da počnu govoriti o svom mentalnom zdravlju. Kako netko izgleda izvana ne odražava nužno kako se uistinu osjeća iznutra, zbog čega je važno biti empatičan i pružati potporu onima koji se bore s mentalnim zdravljem, navode organizatori.

Ono što prepoznaju psiholozi i psihoterapeuti je da umjetnost i kreativno izražavanje imaju važnu ulogu u očuvanju mentalnog zdravlja kroz pružanje pomoći, promicanje blagostanja i stvaranje prostora za društveno povezivanje. Izražavanje kroz umjetnost može imati snažan i dugotrajan učinak na opće i mentalno zdravlje.

Aktivnost podrazumijeva vrlo jednostavnu kreativnu akciju – nošenje jednog odjevnog predmeta izvrnuto. Jednostavna, laka za provedbu, akcija je jedan od načina uključivanja učenika u rasprave o emocionalnoj stabilnosti i mentalnom zdravlju.

Ove godine, tijekom Dječjeg tjedna, organizatori pozivaju građane da na jedan dan nose neki odjevni problem "izvrnuto" kako bi na simboličan način pokazali da se mnoge stvari, poput problema s mentalnim zdravljem, ne vide uvijek izvana.

Istodobno, planirane su kreativne radionice usmjerene na promoviranje mentalnoga zdravlja ranjive djece na području HNŽ-a.

Sudionici radionica su štićenici tri institucije iz Hercegovačko-neretvanske županije: Javna ustanova Dječji dom Mostar, Majčino selo-selo za nezbrinutu djecu i Dom za djecu bez roditeljskog staranja "Ivan Pavao II".

Djeca u ovim institucijama će putem jednosatne radionice imati prigodu da kroz svoje likovne radove o temi mentalnoga zdravlja iskažu svoju kreativnost i viđenje važnosti mentalnog zdravlja za njih.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a dodijelit će prigodnu nagradu najaktivnijem dijetu iz sve tri institucije koje sudjeluju u radionici unutar svoje institucije.

Radionice će biti održane u razdoblju od 5. do 8. listopada u dogovoru s institucijama.

Kopirati
Drag cursor here to close