Zašto se to događa i kako to spriječiti?

Desni vam krvare kada zube čistite koncem? Postoji 5 jednostavnih načina kako to spriječiti

Ako vam desni krvare kada koristite zubni konac, možda ga samo niste dugo koristili...
Lifestyle / Zdravlje | 03. 01. 2023. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije svega pohvale ako svakodnevno koristite zubni konac jer je taj korak neophodan kod očuvanja zdravlja usne šupljine. Ipak, kod nekih može doći do krvarenja desni. Zašto se to događa i kako to spriječiti?

ZAŠTO DESNI KRVARE KADA KORISTITE ZUBNI KONAC?

Prvi razlog može biti to što vam je zubno tkivo upaljeno, a bakterije koje to mogu uzrokovati žive u biofilmu, poznatijem kao plaku koji se lijepi za zube, a posebno u prostore između zubi. Važno je zube prati i četkicom ali i koristiti zubni konac kako bi se riješili baš tih nakupina plaka među zubima. Ako mislite da vam čišćenje koncem uzrokuje krvarenje, upravo je suprotno te morate nastaviti s tom navikom, piše Ordinacija.

"Nije u pitanju korištenje konca, desni će krvariti radi bakterija koje se već tamo nalaze, a može postojati i upala desni", navodi dr. Perry R. Klokkevold. Donosi najčešće razloge zašto do problema dolazi i kako to spriječiti.

1. NISTE DUGO KORISTILI KONAC

Ako ga koristite rijetko, bakterije će stvoriti plak jer ih niste čistili na vrijeme, navodi Klokkevold te dodaje da što je više bakterija to će se više plaka nakupljati pa je važno ne preskakati tu naviku.

2. IMATE PREVIŠE PLAKA

Ako se ne možete pohvaliti besprijekornom higijenom usne šupljine i niste kod stomatologa bili dugo, možda je došlo do nakupljanja zubnog kamenca, što je nešto tvrđi plak. Klokkevold navodi kako je upravo on "hotel za bakterije", jer imaju mikroskopske pukotine koje mogu privlačiti bakterije što može značiti da ćete ih teško ukloniti, često je to i nemoguće bez pomoći stomatologa. Naravno da će karijes utjecati i na razvoj drugih problema, a sami ćete ga primijetiti na zubima.

3. TRUDNOĆA

Trudnoća može rezultirati promjenama u hormonskoj slici, a one mogu samo pogoršati situaciju kada su u pitanju upale, a i krvarenje može biti jače, navodi liječnik. Čak i ako ste isti problem imali u trudnoći, upravo ti hormoni mogu pojačati upalne procese i desni će krvariti. Ne propuštajte preglede kod stručnjaka i kroz cijelu trudnoću ne zanemarujete oralnu higijenu.

4. UPALA ZUBNOG MESA

Gingivitis je blaži oblik bolesti desni, a rezultat može biti upalni proces u njima – tkivu koje se nalazi oko zuba. On isto tako može voditi do parodontitisa koji napada "dublje" u tkivo, pa i do korijena zuba. U oba slučaja će uzrokovati upalu koja može biti razlog krvarenju dok čistite.

Bolesti desni možete lako otkriti upravo prema krvarenju, crvenilu desni koje mogu biti osjetljive. Dolazi do neugodnog zadaha ili neobičnog okusa u ustima. Zubi se mogu pomicati i odmicati jedan od drugoga. Ako ove simptome primjećujete obavezno se obratite stomatologu.

5. KAKO SPRIJEČITI KRVARENJE DESNI?

Moguće je to učiniti kod kuće, navodi stručnjak ali ipak savjetuje da posjetite stomatologa prije toga. Evo nekoliko jednostavnih savjeta stomatologa kako održati zdravlje desni i zubi.

  1. Perite zube četkicom koja ima nježna vlakna barem dva puta u danu, po mogućnosti ujutro i prije odlaska na spavanje.
  2. Kada perete zube četkicom, pređite i preko desni jer upravo biofilm koji se na njima može nalaziti i je uzrok upalnih procesa, a mnogi preskaču upravo taj korak.
  3. Zubnim koncem čistite zube barem jednom u danu.
  4. Koristite interdentalnu četkicu jer najbolje čisti međuzubni prostor u kojem se može i nakupljati najviše plaka.
  5. Pratite ove korake: Prvi zube operite četkicom, tada koristite zubni konac i za kraj isperite vodicom za usnu šupljinu.

Ako mislite da vaš problem zahtjeva pregled liječnika, svakako to učinite, a isto tako ne zanemarujte redovne preglede kod svog stomatologa jer je to najsigurniji način da spriječite teže probleme.

 

Kopirati
Drag cursor here to close