Simptomi

Depresija se kod muškaraca drugačije manifestira nego kod žena

Kod muškaraca se također uočava česta razdražljivost, agresivnost i rizično ili ovisničko ponašanje.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 11. 2022. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dijagnoza depresije se kod muškaraca rjeđe uspostavi nego kod žena, a mogući razlog je upravo neznanje da mentalna bolest kod muškaraca ima drugačije simptome.

Koncept "muške depresije" u stručnim krugovima razvijen je tek posljednjih godina. Pretpostavlja se da kod muškaraca određeni znakovi često prekrivaju uobičajene, dobro poznate simptome depresije.

Razlike

Dok depresivno raspoloženje, gubitak interesovanja i radosti, ali i osjećaj krivice, smanjeno samopoštovanje, pesimizam, suicidne misli ili postupci, poremećaji spavanja i smanjeni apetit kod oba spola mogu ukazivati na depresiju, kod muškaraca se također uočava česta razdražljivost, agresivnost i rizično ili ovisničko ponašanje.

"Navedeni simptomi kod muškaraca moraju biti shvaćeni vrlo ozbiljno i razjašnjeni od strane liječnika", objašnjava Johannes Wancata, Šef Odjela za socijalnu psihijatriju na Univerzitetskoj klinici za psihijatriju i psihoterapiju u Beču.

Dosadašnja saznanja o pomenutim rodnim razlikama nisu našla put u službenoj dijagnostici ili u javnoj svijesti. Međutim, poznato je da se ovisnost o alkoholu češće javlja kod muškaraca nego kod žena. Na pitanje da li je riječ o depresiji "prekrivenoj" konzumiranjem alkohola ili o samoj bolesti, ne može se jasno odgovoriti prema trenutnom stanju nauke.

U Austriji trenutno oko 730.000 ljudi živi s depresijom, od kojih su 264.000 muškarci. Činjenica da je kod muškaraca manje vjerojatno da će dobiti dijagnozu depresije sada se samo djelimično pripisuje činjenici da rjeđe potraže medicinsku pomoć nego što to urade žene. Prema istraživanjima također i hormoni odnosno različita gustoća estrogenskih i progesteronskih receptora mogu igrati ulogu.

Okidači depresije

Znanstvenici opisuju i rodne razlike u mogućim okidačima depresije.

"Brojne studije govore o društvenim faktorima rizika za pojavu depresije kod žena. To uključuje višestruko opterećenje kroz domaćinstvo, brigu o djeci i posao. Dok međuljudski sukobi povećavaju rizik depresije kod žena, kod muškaraca su to raskidi, razvod i problemi na poslu", navodi Wancata.

Prema studiji provedenoj 2017. na Medicinskom univerzitetu u Beču u tijeku jedne godine 7,4 posto muškaraca i 12,6 posto žena u Austriji pati od depresije. Prema Wancatu se ne mogu još uvijek jasno potvrditi navodi da je zbog trenutne globalne krize sve veći broj oboljelih.

"Potpuno je zdravo na prijetnje ili krize reagirati sa strahom, zabrinutošću ili pesimizmom. Međutim, ako su simptomi prisutni najmanje nekoliko tjedana i toliko su jaki da se svakodnevnim životom može upravljati samo u ograničenoj mjeri, treba razmotriti da li je u pitanju psihička bolest", objašnjava Wancata, priopćila je Mreža za međunarodnu komunikacijau Grada Beča.

Kopirati
Drag cursor here to close