Evo zašto

DASH: Zdrav način prehrane koji topi kilograme, a nitko ga ne želi slijediti

 Tajna uspjeha DASH-a je na povećanju unosa povrća, voća i cjelovite hrane koja je prirodno sadrži nisku razinu natrija i visoku razinu kalija.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 05. 2018. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

DASH dijeta se smatra jednom od fleksibilnijih dijeta. Stručnjaci upravo ovu dijetu preporučuju za kontrolu tjelesne težine, te su je proglasili ''najboljom dijetom u cjelini''. Taj epitet ova dijeta je ponijela jer osim gubitka kilograma ima prehrambene smjernice koje su dobre za zdravlje. Unatoč svojim dobrim osobinama manje od dva posto stanovništva prati DASH dijetu.

DASH je skraćenica od engleskog naziva "Dietary Approaches to Stop Hypertension".

Dijeta je razvijena iz studije Nacionalnih instituta za zdravstvo nakon što su istraživači primijetili da vegetarijanci imaju nižu stopu povišenog krvnog tlaka. Razumijevajući da unos natrija utječe na krvni tlak, istraživači su također vjerovali da na te razine mogu utjecati i drugi hranjivi sastojci u biljnoj prehrani.

Smanjuje rizik od raka

Istraživači su  uvidjeli da ova dijeta pridonosi prevenciji i liječenju hipertenzije i bolesti srca, a navodno smanjuje rizik kod nekih vrsta raka.

DASH plan prehrane usmjeren je na povrće, voće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašaste plodove, mliječne proizvode s niskim udjelom masnoće.

Unatoč svim zdravstvenim prednostima ova dijeta ima malo sljedbenika.

Jedan od razloga zašto ima malo sljedbenika je taj što mnogi misle da je ova dijeta preporučljiva samo osobama s visokim krvnim tlakom.

DASH dijeta je stvorena kada su istraživači tražili načine za učinkovito smanjenje hipertenzije, ali to je bilo prije više od 20 godina! Iako se i dalje često prodaje kao lijek za povišeni krvni tlak, plan prehrane DASH je stvarno idealan za cjelokupno zdravlje, održavanje težine i prevenciju kroničnih bolesti. Zapravo, studije pokazuju da DASH smanjuje rizik od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma, te nekih vrsta raka.

 Unos soli

Također, ljudi s visokim krvnim tlakom nisu jedini koji trebaju brinuti o unosu natrija.

Smanjenje natrija dio je DASH dijete. DASH planom prehrane se također povećava unos kalcija, magnezija i vlakana - svih hranjivih tvari koje igraju ulogu u kardiovaskularnom zdravlju.

Mnogi ne slijede ovu dijetu jer smatraju kako treba svaki obrok posebno pripravljati, te kako jela ne smiju biti začinjena. Činjenica je da ova dijeta traži hranu s manjim udjelom soli, koja se može zamijeniti s drugim začinima. Također, ova dijeta preferira manje obrađenu hranu, tako da dodatno kuhanje ne mora biti veliki problem.

Evo popisa preporučenih hranjivih tvari u tipičnom danu i tjednu na DASH dijeti:

Hranjive tvari po danu:

Žitarice: 6 obroka

Povrće: 3-4 obroka

Voće: 4 obroka

Mliječna mast niske masti ili bez masti: 2-3 obroka

Meso, perad ili riba: 40 grama

Masnoće / ulja: 2 obroka

Natrij: 2300 mg ili manje

Hranjive tvari po tjednu:

Orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke: 3-4 puta tjedno

Slastice i dodani šećeri: 3 ili manje obroka

Kopirati
Drag cursor here to close