Sempervivum tectorum

Čuvarkuća - jednostavna biljka za zdravlje i ljepotu

Lifestyle / Zdravlje | 02. 09. 2017. u 10:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čuvarkuća (lat. Sempervivum tectorum) je biljka koju ima skoro svaka kuća jer pored toga što je vrlo dekorativna postoji u narodu vjerovanje da ova biljka štiti kuću i njene ukućane od zla.

Svi je poznajemo kao ljekovitu biljku koja služi za liječenje bolesti uha, ali su njena ljekovita svojstva mnogo veća, piše Agroklub.

To je višegodišnja biljka. Vodi podrijetlo iz Meksika i veoma je rasprostranjena. Listovi su jako debeli, mesnati, puni vode. Cvjetovi su skupljeni u termalne cvasti. Podnosi ekstremnu sušu, hladnoću i oskudna tla. To je vitalna biljka i u prijevodu latinski naziv znači uvijek živa.

Izrazito je acidofilna biljka, zahtijeva zemljišta kisele reakcije. Zbog svoje neobične građe i ljepote dekorativna je biljka pa se često uzgaja na kamenim zidovima i krovovima kuća.

Spominje se još u 9. stoljeću kao ljekovita biljka. Može se brati tijekom cijele godine, ako se uzgaja u saksijama. Sadrži mnoge ljekovite sastojke kao što su: tanin, biljna sluz, smola, kalcijev malat, flavonoidi, mravlja i jabučna kiselina.

U narodnoj medicini koristi se zbog antiupalnih i diuretičkih svojstava. Primjenjuje se kao sok, masti tinktura, obloge i čaj. Primjenjuje se kao stari narodni lijek za liječenje bolesti uha, oštećenja bubnjića i gubitka sluha. Ima osobinu da umanjuje bol i smanjuje mast u uhu.

Sok čuvarkuće pomaže pri opekotinama, ubodu i ugrizu. Zatim, može se s njim tretirati kurje oko, pjege, rane i čirevi te tvrda koža. Sok se može piti pri pojavi bronhitisa, pri otklanjanju gnojnih upala zuba, grla i uha.

Smatra se da smjesa cijelog lista čuvarkuće i meda u istom omjeru može liječiti miome i ciste na materici. Također se tvrdi da ovako pripremljena smjesa jača i čisti cjelokupni organizam.

Pojedini tvrde da jača srce. Sok čuvarkuće se može nanositi na lice jer njeguje, zateže i učvršćuje lice, zatim mažu se laktovi, ruke, pete i druga mjesta gdje je koža ispucala.

Čuvarkuća i pored brojnih svojih ljekovitih osobina nije dovoljno istražena i uglavnom se koristi u narodnoj medicini.

Suvremena istraživanja odnose se na utjecaj biljke na imunološki sastav i pomoć kod kancerogenih oboljenja, piše Agroklub.

Kopirati
Drag cursor here to close