U isto vrijeme pod istim uvjetima

Cjepivo za članice EU u isto vrijeme i pod istim uvjetima

"Ako ne reagiramo hitno i koherentno zdravstveni sustavi će biti preplavljeni valom pandemije", upozorila je fon der Leyen.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 10. 2020. u 07:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je večeras da će sve zemlje članice EU dobiti cjepivo protiv Covid19 "u isto vrijeme i pod istim uvjetima srazmjerno broju stanovnika".

Ursula fon der Leyen je nakon video konferencije lidera EU 27 koji su izvanredno razgovarali o EU suradnji i odgovoru na drugi val virusa korona, ocijenila da je situacija u Europi "vrlo ozbiljna", uz porast brojeva inficiranih, hospitaliziranih i smrtnih slučajeva.

"Ako ne reagiramo hitno i koherentno zdravstveni sustavi će biti preplavljeni valom pandemije", upozorila je fon der Leyen.

Predsjednica Europske komisije pozvala je sve članice EU da dijele točne i pravovremene informacije o nacionalnim epidemiološkim situacijama sa Europskim centrom za prevenciju i kontrolu zaraze, a sve Europljane da preuzmu mobilne aplikacije za praćenje kontakata kako bi se zaustavilo naglo širenje virusa.

Fon der Leyen je naglasila važnost masovnog testiranje i poručila da je Komisija izdvojila 220 milijuna eura za prekogranični prijevoz Covid pacijenata tamo gdje se to pokaže kao neophodno.

Ona je najavila novu EU platformu na kojoj će stručni savjetnici i znanstvenici iz zemlja članica i EU institucija iznositi svoja zapažanja i najbolje prakse u borbi protiv korona virusa.

"Razumijem da ste svi umorni i zabrinuti, ali sada je vrijeme za strpljenje i disciplinu. Najvažnije je da se usvoje obrambene zdravstvene navike kao što su nošenje maski, distanca i izbjegavanje gužvi. Samo tako ćemo zajedno pobijediti virus'', zaključila je fon der Leyen.

Kopirati
Drag cursor here to close