Imunizacija

Cjepiva spremna: Ubrzo počinje cijepljenje protiv gripe u HNŽ-u

Šef službe za Epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a (ZZJZ HNŽ), liječnik Edin Alajbegović, rekao je kako su osigurana cjepiva za ovogodišnju sezonu vrijednosti oko 30.000 KM.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 11. 2018. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za nekoliko dana započet će proces imunizacije građana protiv gripe na području Hercegovačko-neretvanske županije.

Naime, u listopadu započinje ''sezona gripe'' te koja traje sve do proljeća, a prema mišljenju stručnjaka, najbolji vid zaštite je imunizacija, odnosno primanje cjepiva protiv gripe.

Šef službe za Epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a (ZZJZ HNŽ), liječnik Erdin Alajbegović, rekao je kako su osigurana cjepiva za ovogodišnju sezonu vrijednosti oko 30.000 KM.

''Sredstva za vakcine je osiguralo županijsko Ministarstvo zdravstva preko Vlade HNŽ-a osiguralo je 2.350 cjepiva. Prema našim informacijama, oni će biti distribuirani dok Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH potvrdi ta cjepiva što se očekuje tijekom ovoga tjedna, nakon čega će biti distribuirano prema svim domovima zdravlja'', rekao je Alajbegović za Bljesak.info.

Vakcine koje osigurava Zavod bit će namijenjeno određenim skupinama građana.

''Vakcina koju osigurava zavod bit će namijenjena za ugrožene skupine poput starih i kroničnih pacijenata, poput osoba sa problema sa plućnim-respiratornim traktom, zatim osobama koji su na hemodijalizi, srčani pacijenti, kardiovaskularni i drugima'', tvrdi liječnik Alajbegović iz županijskom ZZJZ.

Zavod je ove godine prvi put nabavio četverovalentne vakcine, što znači da će cjepivo štititi od četiri tipa gripe koje bi mogle doći na naše područje, a dosadašnja cjepiva su štitila od tri tipa. 

Alajbegović tvrdi kako Zavod nema dovoljno vakcina da pokrije svu populaciju županije te građani koji ne spadaju u ugrožene skupine, a žele se cijepiti morat će sami cjepivo kupiti u ljekarnama.

Liječnik ističe za Bljesak.info kako je važno prevenirati mogućnost zaraze gripom te se cijepiti, a poseban apel za cijepljenje upućuje ugroženim skupinama društva.

Na području Hercegovačko-neretvanske županije u razdoblju od 14. listopada prošle godine, od kada se prati kretanje oboljelih od gripe, do kraja siječnja ove godine bilo je registrirano, prema ranije objavljenim podacima Zavoda, 1.645 slučajeva obolijevanja od bolesti sličnih gripi te 25 potvrđenih slučajeva gripe.

Podsjećamo kako na području Republike Srpske imunizacija za sezonu gripe započela je 1. studenoga, dok u Federaciji početak imunizacije određuju županijska ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close