Nije dobro

Čerkez: Većina teško oboljelih od koronavirusa nisu cijepljeni

Dolaskom hladnijeg vremena raste broj zaraženih, ali epidemiološka situacija je i dalje stabilna. Čerkez je rekao da je u odnosu na prošli tjedan zabilježen porast zaraženih od 26 posto.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 11. 2021. u 15:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 90 posto teško oboljelih od koronavirusa, koji su na bolničkom liječenju, necijepljene su osobe.

Taj podatak Feni je kazao pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, koji je pozvao stanovništvo da se cijepi, ali i liječnike obiteljske medicine da se angažiraju što više i promoviraju cijepljenje.

''Praktično bi se trebao kontaktirati svaki stanovnik i obaviti se razgovor, i približiti mu se cjepivo. Trebamo ići u javnost, na mjesta javnog okupljanja, počevši od tržnih centara jer jedino na taj način možemo ubrzati cijepljenje'', poručio je Čerkez.

Dolaskom hladnijeg vremena raste broj zaraženih, ali epidemiološka situacija je i dalje stabilna. Čerkez je rekao da je u odnosu na prošli tjedan zabilježen porast zaraženih od 26 posto.

''Na tjednoj razini imamo 3.099 oboljelih od Covida'', naveo je Čerkez, dodajući da tome doprinosi mali broj cijepljenih. Situacija s brojem cijepljenih ipak nije loša jer se konstantno popravlja.

''Broj iz dana u dan raste i možemo reći da dostižemo planove Svjetske zdravstvene organizacije, da će do kraja ove godine biti imunizirano oko 40 posto svjetske populacije'', istaknuo je Čerkez, podsjećajući da je u BiH cijepljeno, najmanje jednom dozom, 28 posto stanovništva.

Procjene su da se izvan države cijepilo između sedam i deset posto stanovništva. Najavio je da stižu i nove količine cjepiva te da su već stigle Moderna cjepivo, a da bi do kraja tjedna u FBiH trebalo doći i 120.000 doza Pfizer cjepiva.

''Nadamo se da će to ubrzati tijek cijepljenja. To je trenutno jedini instrument koji nas vraća normalnom životu'', naglasio je Čerkez.

Kazao je da je Sarajevska županija napravila dobar progres u tom pravcu, da je procjepljenost blizu 50 procenata, za razliku od Zapadnohercegovačke ili Herceg - bosanske gdje se imunizacija kreće između deset i 12 posto.

''Pretpostavlja se da je veliki broj osoba cijepljen u susjednim zemljama imajući u vidu da veliki broj ljudi sa tog područja imaju dvojno državljanstvo'', istaknuo je Čerkez.

U vezi s favoriziranjem određenih cjepiva, poručio je da je svako cjepivo koju je provjerila Agencija za lijekove, sigurna i efikasna.

''Priča o izboru cjepiva, pogotovo stanovništva koje nije stručno za takvu odluku, ne stoji. Jako je bitno da primite cjepivo koja je na raspolaganju'', naglasio je Čerkez.

Kopirati
Drag cursor here to close