Građani nezainteresirani

Čerkez bi volio da nosimo maske

Čerkez je najavio da će u narednom periodu biti organiziran sastanak na federalnom nivou, kada treba razmotriti eventualnu obvezu pokazivanja dokaza, pri ulasku u neke objekte u FBiH, o izvršenom cijepljenju ili o negativnom testu.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 09. 2021. u 15:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Maska je dokazano zaštitno sredstvo, kazao je Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Napominjući da bi u budućim hladnim jesenjim danima volio da ljudi nose maske i na otvorenom, on je tako odgovorio na jedno od niza pitanja koja su mu u vezi s epidemiološkom situacijom postavili zastupnici tijekom sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Nezainteresiranost za cijepljenje 

Prva točka dnevnog reda ove sjednice bila je informacija o trenutnom epidemiološkom stanju, s prijedlogom mjera i naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, s kojom su zastupnici, prema već uhodanoj praksi, upoznati kao i više puta do sad, na ranijim zasjedanjima, otkako traje epidemija COVID-a 19.

Na jedno od zastupničkih pitanja, Čerkez je odgovorio da rok trajanja cjepivima koje je nabavila Federacija traje do 2024. godine, a da će od drugih nabava, neke doze biti uništene kad im istekne rok, najviše AstraZeneca, jer nema dovoljno zainteresiranih za cijepljenje.

On napominje da je od zdravstvenih radnika, najveći broj primio to cjepivo i da cijepljenje zdravstvenog kadra iznosi više od 80 posto.

Potvrda o cijepljenju illi negativan test 

Čerkez je najavio da će u narednom periodu biti organiziran sastanak na federalnom nivou, kada treba razmotriti eventualnu obvezu pokazivanja dokaza, pri ulasku u neke objekte u FBiH, o izvršenom cijepljenju ili o negativnom nalazu testiranja na koronavirus ili o prebolovanom COVID-u unazad šest mjeseci.

Na primjedbe nekih zastupnika da nije učinjeno dovoljno na kampanji i educiranju stanovništva o potrebnom cijepljenju kao načinu za pobjedu nad epidemijom, Čerkez je odgovorio da se, naprotiv, od Nove godine stalno govori o tome.

Inače je stopa redovnog cijepljenja djece najniža od poslije rata naovamo, što otvara bojazan i od drugih epidemija, kazao je također.

Kao najveći uzrok velike stope smrtnosti među oboljelima od koronavirusa naveo je prvenstveno nedovoljan broj cijepljenih, ali i nedovoljan broj liječnika potrebne specijalnosti u kantonima, pa i to što zdravstveni sustav nije lišen politike, kako je kazao te je izgubljen nadzor nad provođenjem epidemioloških mjera u kantonima.

Kopirati
Drag cursor here to close