Akademija Čapljina

Čapljina: Okrugli stol na temu mentalnog zdravlja mladih

Okrugli stol osmišljen je kroz regionalni projekt neformalne grupe mladih pod nazivom ''Šareni haos''.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 10. 2022. u 15:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okrugli stol sa psihologom koji će se baviti tabu pitanjima mladih i temom mentalnog zdravlja održat će se u subotu, 29. listopada u Akademiji Čapljina od 16 sati.

Okrugli stol osmišljen je kroz regionalni projekt neformalne grupe mladih pod nazivom ''Šareni haos''. Šareni haos je projekt nastao kroz #YoungChangeMakers program, a implementiraju ga mladi regije Hercegovina, točnije mladi iz Čapljine, Bileće, Jablanice i Mostara.

Projekt je započeo edukacijom u Blagaju, gdje su mladi sa psihologinjom radili na temama koje se tiču mentalnog zdravlja i faktora koji utječu na mentalno zdravlje.

Foto: PR / Okrugli stol na temu mentalnog zdravlja mladih

Uz same izazove koje period odrastanja nosi po mentalno zdravlje, uz prisutnu stigmatizaciju osoba sa narušenim mentalnim zdravljem, kao i uz posljedice pandemije, jako je važno da se što više bavimo mentalnim zdravljem, ističu mladi.

Na ovoj edukaciji mladi su govorili i o identitetu, društvenim mrežama i komunikaciji u kontekstu očuvanja mentalnog zdravlja, te o stresu, traumama i transgeneracijskom prijenosu traume. Pored analize faktora koji utječu na mentalno zdravlje, mladi su imali priliku slušati o tehnikama očuvanja mentalnog zdravlja.

Nakon ove aktivnosti, mladi u svojim zajednicama organiziraju slične i povezane aktivnosti. Jedna od njih je okrugli stol sa psihologom. Prvi okrugli stol u Čapljini održat će se u Akademiji 29. listopada 2022.

Nakon okruglog stola, uslijedit će kratka predstava naziva ''Niđe k'o kod nas''.

Foto: PR / Okrugli stol na temu mentalnog zdravlja mladih

U pitanju je predstava koja je nastala kroz SMART'Y R.O.O.M program. Ovaj program je okupio mlade iz 10 zajednica iz Bosne i Hercegovine, koji su, nakon sudjelovanja u SMART'Y radionici, radili sa bosanskohercegovačkim glumcem Muhamedom Hadžovićem. Zajedno su napravili predstavu koja donosi 7 priča. Predstava će se igrati u 8 zajednica, a jedna od njih je i Čapljina.

Ulaz je besplatan za sve zainteresirane.

Young Change Makers, SMART'Y R.O.O.M i Šareni haos su dio projekta ''Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini'', kojeg financijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira Međunarodna organizacija za migracije - IOM Bosna i Hercegovina.

Kopirati
Drag cursor here to close