Bolest modernog načina života

Čak 10 posto djece ima nealkoholnu masnu bolest jetre

Bolest modernog načina života
Lifestyle / Zdravlje | 13. 06. 2019. u 17:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) je najbrže rastuća bolest probavnog sustava, nastaje kao posljedica današnjeg ‘modernog načina života’ a posljedično se razvija ciroza i primarni rak jetre.

1. Najčešća kronična bolest jetre

Najčešća je kronična bolest jetre i najčešći uzrok povišenih jetrenih enzima. NAFLD je bolest što pogađa osobe koje konzumiraju manje od 20 g alkohola dnevno, a nastaje kao posljedica metaboličkog sindroma, odnosno njegovih pojedinačnih komponenti - šećerne bolesti tipa 2, pretilosti, povišenog krvnog tlaka te povišenih masnoća u krvi, piše Hrvatsko društvo za bolesti jetre.

2. I djeca boluju

Oko 90% bolesnika s NAFLD-om ima barem jednu od komponenti metaboličkog sindroma. Prema dosadašnjim istraživanjima, 25-30% odrasle populacije, a čak 10% djece ima NAFLD.

3. Glavni uzrok ciroze jetre

S rastućom incidencijom metaboličkog sindroma i svih njegovih sastavnica (debljine, šećerne bolesti, povišenog krvnog tlaka i povišenih masnoća u krvi) smatra se da će otprilike za 10 godina NAFLD biti glavni uzrok ciroze jetre i karcinoma jetre.

4. Krivac za brojne bolesti

Sljedeće što nas zabrinjava u kontekstu nealkoholne masne bolesti jetre je što danas znamo da NAFLD nije samo bolest jetre nego sudjeluje u nastanku brojnih kroničnih bolesti izvan jetre. Tako da NAFLD danas smatramo multisistemnom bolesti koja je najčešće povezana s kardiovaskularnim bolestima, šećernom bolesti tip 2, kroničnom bubrežnom bolesti, ali i s nekim drugim kroničnim bolestima koje su nam od javnozdravstvenog značaja kao što su to polipi debelog crijeva (preteče invazivnog karcinoma) i karcinomom debelog crijeva.

5. Tko će imati masnu jetru?

Uzevši u obzir težinu i ozbiljnost komplikacija i posljedica bolesti svatko bi se od nas trebao zapitati je li on baš taj svaki treći ili četvrti čovjek koji će imati masnu jetru.

Kopirati
Drag cursor here to close