Razgovor s mamama

Brojne prednosti dojenja bebe šest ili više mjeseci

Svaka majka, svaka osoba je individua, tako je i svaka beba ima svoja pravila, ritam, običaje.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 09. 2019. u 08:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) priredio je u Zenici interaktivno predavanje "Hvala mama", namijenjeno majkama, onima koje su rodile ili tek trebaju roditi, a sve u cilju promoviranja značaja dojenja djeteta što duži vremenski period, a najkraće šest mjeseci od poroda, bez ikakvih dodataka.

''Ovo je treća godina kako INZ provodi ovu aktivnost, u cilju podizanja svijesti, unaprjeđenja i pružanja podrške majkama koje doje svoju djecu. Uz opušten razgovor buduće mame i dojilje mogu otvoreno razgovarati o dojenju, podijeliti svoje radosti, uspjehe, strahove, iskustva i očekivanja, te pružiti podršku drugim majkama da ustraju u dojenju, i to iz godine u godinu uspjevamo, a reakcije majki su nam poticaj da s ovim aktivnostima nastavimo'', kazala je Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja INZ.

S majkama, trudnicama i dojiljama razgovarali su Jasmin Hodžić, koordinator projekta "Bolnica-prijatelj beba" i Adisa Hotić, IBCLC – internacionalno ovlaštena savjetnica za dojenje i laktaciju, diplomirana medicinska sestra.

''Bitno nam je da majke shvate da je interakcija bebe i njih najvažnija. Nikakva utvrđena pravila, pedijatri, babice, savjetnici, članovi obitelji, nikog ne trebaju slušati osim svoje tijelo i osjećaj. Svaka majka, svaka osoba je individua, tako je i svaka beba ima svoja pravila, ritam, običaje. Nastojimo majkama prenijeti da ista "pravila" ne trebaju primjenjivati ni kod dvoje ili troje djece koju su one rodile, a kamoli se se slijepo voditi "iskustvima" drugih osoba'', istaknuo je Hodžić.

Majke su razmijenile informacije o grupama na društvenim mrežama na kojima razmijenjuju svoja iskustva, slušaju savjete certificiranih savjetnica za dojenje, te imaju priliku da saznaju više od osoba koje su imale slična iskustva.

''Zajednički promoviramo dojenje i majkama želimo dati najbolji mogući start još u tijeku trudnoće da se pripreme za jedan poklon za cijeli život, za najvažniji korak po rođenju djeteta. Mnogobrojne su prednosti za dijete i majku, a majke odustaju na početku, jer se mlade majke boje na početku da će dijete biti neuhranjeno, da će mu nešto nedostojati. Zato smo ovdje da razbijemo mitove o dojenju'', kazala je Adisa Hotić.

Predavanje i dio otvoren za pitanja majki trajali su više od dva sata, a majke su sudjelovale i u anketiranju koje je osnova za istraživanje INZ-a o prednosti i učestalosti dojenja. Sve majke koje su prisustvovale predavanju dobile su poklone organizatora i sponzora, poput marami za dojenje, krema i druga pomagala, koja će im pomoći u budućnosti'', priopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Kopirati
Drag cursor here to close