Podaci WHO-a

Broj umrlih zbog covida-19 moguće između 6 i 8 milijuna

Agencija UN-a smatra da se 3,4 milijuna umrlih do svibnja 2021. izravno može povezati s pandemijom covida-19.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 05. 2021. u 16:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službeni broj smrtnih slučajeva povezanih s pandemijom covida-19 vjerojatno je "značajno umanjen", priopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja tvrdi kako je moguće da se globalno 6-8 milijuna smrtnih slučajeva može povezati s pandemijom.

Predstavljajući Statistički godišnjak o svjetskom zdravlju, WHO je procijenio kako je u 2020. s covidom-19 umrlo najmanje 3 milijuna ljudi, odnosno 1,2 milijuna više nego što je zabilježeno.

"Vjerojatno se suočavamo sa značajnim umanjenjem ukupnog broja umrlih izravno ili neizravno pripisanih covidu", objavio je WHO.

Agencija UN-a smatra da se 3,4 milijuna umrlih do svibnja 2021. izravno može povezati s pandemijom covida-19.

"Taj bi broj uistinu mogao biti dva do tri puta veći", kazala je Samira Asma, asistentica čelnika odjela WHO-a za podatkovnu analizu.

"Stoga mislim da bi sigurno 6 do 8 milijuna mrtvih mogla biti procjena", dodala je.

Analitičar WHO-a za podatke William Msemburi kazao je da su tom procjenom obuhvaćeni neprijavljeni umrli od covida-19, kao i osobe koje su umrle zbog nedovoljnih bolničkih kapaciteta i epidemioloških restrikcija.

Službeni broj "umanjuje taj puni učinak" bolesti, kazao je Msemburi.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Kopirati
Drag cursor here to close