Svjetski dan psorijaze

Bolest kod koje nema pravila: "U našoj županiji jako je česta"

"Istraživanja govore da ona napada i druge organe i sa sobom nosi brojne druge komorbiditete".
Lifestyle / Zdravlje | 24. 10. 2023. u 12:48 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prateći svjetske trendove, Klinika za kožne i spolne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar sudjeluje u obilježavanju Svjetskog dana psorijaze.

"Prvi put sudjelujemo u ovakvom projektu i zadovoljni smo odgovorom i posjetom pacijenata. Psorijaza je kronična upalna kožna bolest i dugo godina smatrana je samo kožnom bolesti, međutim istraživanja govore da ona napada i druge organe i sa sobom nosi brojne druge komorbiditete. Ponajprije bi izdvojila razna kardiovaskularna zbivanja, psorijatični artritis kao i upalne bolesti crijeva", istaknula je Matea Ćorluka, specijalistica dermatovenerologije iz Klinike za kožne i spolne bolesti SKB-a Mostar.

Foto: Bljesak.info / Matea Ćorluka, specijalistica dermatovenerologije iz Klinike za kožne i spolne bolesti SKB-a Mostar

Ćorluka ističe kako "nema pravila što se tiče oboljevanja od bolesti".

"Ista su oboljevanja i kod muškaraca i kod žena, najčešća je pojavnost između 16. - 30. odnosno 50. – 60. godine. Prema različitim kvalifikacijama različito je stupnjevanje ali najčešća je tip 1 psorijaza koja se javlja prije 40. godine i smatra se da je vezana uz gensku sklonost i tip 2 koja se pojavljuje nakon 40. godine koja je više provocirana egzogenimim odnosno endogenim čimbenicima", dodaje Ćorluka.

Kako je kazala, "postoje različiti oblici liječenja ove bolesti".

Foto: Bljesak.info / Matea Ćorluka, specijalistica dermatovenerologije iz Klinike za kožne i spolne bolesti SKB-a Mostar

"Generalno mogu izdvojiti lokalnu i sistemnu terapiju dakle peroralna primjena i biološki lijekovi. Bolest nije izlječiva, bolest ima kronični tijek".

"Psorijaza je među našom populacijom jako česta bolest i svakodnevno nam se javljaju pacijenti s tom bolesti od generaliziranih oblika do same psorijaze ograničene na tipa šake, stopala, vlasište ili psorijaza noktiju koja je češće povezana sa samim psorijatičnim artritisom koji se smatra najčešćom komplikacijom psorijaze", zaključila je Ćorluka.

Foto: Bljesak.info / Svjetski dan psorijaze

Podsjetimo, u utorak, 24. listopada u ambulantama Klinike za kožne i spolne bolesti (Ul. Kralja Tvrtka bb - treći kat) od 9.00 do 13.00 sati omogućeni su dermatološki pregledi bez prethodne narudžbe i uputnice, a u svrhu pravodobnog otkrivanja psorijaze.

"S obzirom da se bolest očituje u svim dobnim skupinama, pravodobnom dijagnozom i liječenjem uspješno bismo spriječili razvoj teških oblika bolesti i nepoželjnih popratnih pojava dugotrajne primjene kortikosteroidnih pripravaka", poručili su dermatolozi iz SKB Mostar te pozvali sve one koji sumnjaju na ovu bolest da se odazovu pozivu za preventivni pregled svoje kože.

Kopirati
Drag cursor here to close