Novi krug

Arapović: Korona će opet 'pojesti' druge bolesti

"Jedini spas za nas je da se drugi zaključaju od nas pa da se onda pozabavimo sami sobom. Očito, će to biti i jedino rješenje jer gledati stalno šta se događa u EU, ne reagirati i misliti da će nas i ovaj val zaobići je pogrešno", kazao je Arapović.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 09. 2021. u 17:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Šest mjeseci smo zakasnili s cijepljenjem, a kada smo dobili cjepivo značajan broj stanovništva se ne želi cijepiti. Upravo zbog toga imamo pune bolnice pacijenata pretežno iznad 60 godina", kazao je za "Avaz" specijalist infektologije u SKB Mostar prof.dr.sc. Jurica Arapović.

On navodi kako je četvrti val koronavirusa opasan ne samo zbog toga što je virus sam po sebi opasniji, već i zbog toga što se ne poštuju epidemiološke mjere, a odziv na vakcinaciju protiv COVID-19 je poražavajući.

Kolaps? 

"Samo 15 posto populacije u BiH je cijepljeno. Naime, svaki četvrti čovjek iznad 60 godina je cijepljen te je očekivano da su bolnice pune upravo starijih i imunokompromitiranih necijepljenih pacijenata koji su zaraženi koronavirusom. Ističem da su to uglavnom neimunizirani, njih više od 90 posto te u ovakvoj situaciji drugi pacijenti ne mogu doći na redovni pregled. To je taj javno-zdravstveni kolaps o kojem stalno pričamo. Zbog toga se može reći da je ovaj, kao i svaki val, opasan", pojasnio je dr. Arapović.

Kako tvrdi, bolnice imaju kreveta koliko imaju te će doći do kraha zbog toga jer pacijenti koji nemaju COVID-19 ne mogu doći na obradu te im se ne mogu raditi drugi zahvati, upravo zbog oboljelih od korone.

"Jednostavno, COVID-19 će 'pojesti' druge bolesti. To nam se događa četvrti put", naveo je.

Arapović navodi kako je nužno da zdravstveni radnici motiviraju ljude na cijepljenje jer su oni ipak autoritet u zdravstvenom sustavu.

Bez mjera 

"Ne smije se dopustiti da bude 50 posto cijepljenih u zdravstvu. To je katastrofalno i u današnje vrijeme nedopustivo. Tko je odgovoran za to? Netko mora biti odgovoran. Sustav bez odgovornosti vodi ka anarhiji. Ja se plašim da je (ne)cijepljenje upravo reperkusija cjelokupne anarhije općenito u društvu, a time i socijalnoj neodgovornosti i slično", istaknuo je dr. Arapović.

On navodi kako je, ako izuzmemo javnozdravstvenu politiku i vlast iz odgovornosti, u ovom, a i sljedećim valovima cjelokupna odgovornost na necijepljenima.

"Problem s četvrtim valom će se usložiti s jeseni, kada svi više boravimo u zatvorenom prostoru, gdje je širenje zaraze veće. Također, tu su i mjere koje se ne provode, kao da ih nema, a i cijela država je vrlo otvorena. Jedini spas za nas je da se drugi zaključaju od nas pa da se onda pozabavimo sami sobom. Očito, će to biti i jedino rješenje jer gledati stalno šta se događa u EU, ne reagirati i misliti da će nas svatko, pa i ovaj val zaobići je pogrešno", zaključio je dr. Arapović.

Kopirati
Drag cursor here to close