Epidemiološka situacija

Andrea Jurić: Vjerujte sustavu, a ne teorijama zavjere

''Samo savjesnim ponašanjem možemo doprinijeti smanjenju širenja zaraze, a ne vjerovati teorijama zavjere i pojedinim medijima koji su, nažalost, doveli do pogrešnih uvjerenja o koronavirusu'', istaknula je dr. Jurić.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 09. 2020. u 16:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Andrea Jurić

Trenutna epidemiološka situacija u Zapadnohercegovačkoj županiji, kada je riječ o koronavirusu, daleko je od povoljne, no kroz proteklih nekoliko dana zabilježen je lagani pad broja zaraženih te je stanje pod kontrolom.

Ove informacije potvrdila je dr. Andrea Jurić, v. d. direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a, koja se osvrnula i na početak nove školske godine te na propisane mjere kojih se trebaju pridržavati učenici i učitelji.

Za i protiv nošenja maski

''Jasna nam je složenost situacije, kao i to da ima onih roditelja koji su za klasično odvijanje nastave, dok drugi smatraju da je bolji izbor nastava na daljinu. Uz navedeno, jedni su za nošenje maski, a imamo i one koji ih smatraju nepotrebnima. Bitno je znati, što stalno ponavljamo, da struka donosi najbolja rješenja kada je u pitanju zaštita i zdravlje naše djece pa bi bilo poželjno da se, na dobrobit svih nas, sve naredbe i mjere poštuju'', kazala je za Dnevni list dr. Jurić.

Naime, u smjernicama za odvijanje nastave na području Zapadnohercegovačke županije u školskoj godini 2020./2021. godini je, između ostalog, navedeno kako su djeca starosti od 10 i više godina dužna nositi respiratornu masku samo prilikom dolaska i odlaska s nastave. Djeca mlađa od 10 godina nisu dužna nositi respiratorne maske, kao i sva djeca s kroničnim tegobama respiratornog trakta (uz potvrdu liječnika), bez obzira na dob.

Nastavnici su, pak, za vrijeme trajanja nastave dužni nositi respiratorne maske ili vizire te držati rastojanje od učenika od najmanje 2 metra.

''Roditelji trebaju imati na umu da su škole odgovorne za njihovu djecu, a na njima je odgovornost kada napuste školske učionice. Prema tome, roditelji su odgovorni ako, primjerice, dopuste djeci druženja u većim skupinama izvan škole, a svjesni su da je samim time mogućnost zaraze veća. Dakle, samo savjesnim ponašanjem možemo doprinijeti smanjenju širenja zaraze, a ne vjerovati teorijama zavjere i pojedinim medijima koji su, nažalost, doveli do pogrešnih uvjerenja o koronavirusu'', istaknula je dr. Jurić.

Neprovjerene informacije

Nadalje je navela da su zdravstveni djelatnici u SKB Mostar suočeni s lošim komentarima, bez obzira na to što ulažu puno truda i muke kako bi se na najbolji mogući način zaštitilo stanovništvo.

''Žalosti me činjenica da nam se ovakve stvari događaju te da i dalje ima onih nadobudnih skupina koje, na temelju neprovjerenih informacija, svašta pišu i govore. Nije dovoljno pročitati nekoliko članaka kako bi se komentiralo trenutno stanje, stoga apeliram da se napokon počne vjerovati sustavu, odnosno ljudima koji imaju dovoljno znanja'', naglasila je dr. Jurić.

Po njezinom mišljenju, zasad nema potrebe za uvođenjem dodatnih mjera, a posebno se treba pridržavati zapovijedi kojima se reguliraju svadbene svečanosti.

''Napredak možemo očekivati samo ako se budemo pridržavali uputa i naredbi o kojima stalno pričamo. Ako ne držimo distancu i ne nosimo maske na propisan način, čemu onda ostale mjere'', zaključila je dr. Jurić.

Kopirati
Drag cursor here to close