Dodatke prehrani nemojte nikada uzimati na svoju ruku

Ako ne znate kako i u koje doba dana uzimati koji vitamin, možda vam je cijeli trud uzaludan!

Vitamin C uzimajte ujutro, kao i vitamine B-skupine i željezo. Uz ručak uzimajte pojedine vitamine topive u mastima (E i A) te cink i selen, dok se navečer savjetuje uzeti vitamine i minerale koje povezujemo sa zdravljem kostiju
Lifestyle / Zdravlje | 01. 05. 2023. u 14:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vitamine i minerale, koji su nam nužni, a često ih unosimo kao dodatke prehrani, treba unositi prema nekim pravilima. Većina ljudi smatra vitamine garancijom dobrog zdravlja i proguta ih u bilo kojem trenutku, misleći da ne mogu učiniti ništa loše. Daleko od toga! Bezumni unos vitamina i minerala bez opravdane potrebe nosi svoje rizike, a ako se pokaže potreba za određenim dodatkom prehrani, također se mogu slijediti savjeti o tome koje je vitamine i minerale bolje uzeti ujutro, a koje navečer. Ujutro nam treba energija za sve dnevne zadatke, a navečer za sagorijevanje masti i uklanjanje toksina iz organizma.

Topivi u masti ili vodi

Također je važno znati jesu li vitamini koje uzimamo topivi u vodi ili masti, jer je one topive u masti potrebno uzeti uz obrok. Postoje samo četiri vitamina topiva u mastima: A, D, E i K. Također, nakon određenog razdoblja tijekom kojih ih uzimate savjetuje se napraviti pauzu kako bi se potrošile njihove zalihe pohranjene u tjelesnim mastima. Ostali vitamini topivi su u vodi, a njihov višak redovito se eliminira mokraćom. Vitamin C jedan je od najpotrebnijih vitamina i brzo se izlučuje pa ga je potrebno češće unositi. Međutim, ne treba ga uzimati navečer jer razbuđuje. Vitamin C dobar je saveznik osobama s usporenim metabolizmom, a nužan je svima tijekom prehlada i gripe jer, primjerice, povišena tjelesna temperatura trostruko snižava njegovu razinu u organizmu. Uzimajte ga ujutro, kao i vitamine B-skupine i željezo, piše Živim.hr.

Željezo je mineral koji se savjetuje uzimati na prazan želudac radi bolje apsorpcije. Kod uzimanja željeza treba izbjegavati kofein, koji negativno utječe na njegovu apsorpciju, kao i mliječne proizvode zbog kalcija. Kada uzimate željezo kao dodatak prehrani ili u sokovima (cikla, aronija, kupina), pričekajte s mliječnim obrokom i unosom kofeina barem jedan sat nakon uzimanja dodatka željeza. Vitamine B-kompleksa uzmite uz doručak jer ćete tako smanjiti rizik od mučnine.

Što uz ručak, a što navečer

Uz ručak uzimajte pojedine vitamine topive u mastima (E i A) te cink i selen, dok se navečer savjetuje uzeti vitamine i minerale koje povezujemo sa zdravljem kostiju: vitamin D, kalcij, magnezij i omega-3 masne kiseline. Naime, vitamin D povećat će apsorpciju kalcija, a isto tako dobro ga je uzimati u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama. Kalcij utječe na kontrakcije mišića, uključujući i srce, a magnezij djeluje kao relaksans. Kalcij i magnezij treba uvijek uzimati u odnosu 2:1 jer je takav i njihov fiziološki odnos u organizmu. Magnezij štiti od odlaganja kalcija u organizmu, posebice u mokraćnim putevima. Da bi resorpcija kalcija bila potpuna, potreban je vitamin D. Kombinacije koje treba izbjegavati: željezo se ne bi trebalo uzimati s kalcijem, cinkom, vitaminom E i manganom, ali može se uzimati s vitaminom C, dok se primjerice cink ne treba uzimati u kombinaciji s bakrom, vitaminom B9 i željezom, ali poželjno je da se uzima s magnezijem i kalcijem.

Multimineralne pripravke ili minerale pojedinačno treba uzimati nakon jela i s dovoljno tekućine da bi se potpuno iskoristili. Dodatke prehrani nemojte nikada uzimati na svoju ruku, već se savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

Kopirati
Drag cursor here to close